Śledziowa z burakami
Na słodko, na ostro , z mięsem i wegetariańskie - jest wiele rodzajów ,a każda z nich inna. Sałatki, bo o nich mowa sprawdzą się nie tylko jako szybka i zdrowa przekąska w ciągu dnia, ale również pożywne śniadanie czy oryginalna kolacja.
Dziś proponujemy świąteczną sałatkę ze śledzi i gotowanych buraków.
Składniki:
- 30 dag płatów śledziowych
- 3 ugotowane buraki
- 3 jajka
- 1 por
- puszka groszku konserwowego
- 2 gotowane ziemniaki
- sól, pieprz
- jogurt grecki
Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo, przestudź i pokrój w kostkę. Ziemniaki i buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a pora pokrój w drobną kostkę. Śledzie (jeśli trzeba) obierz ze skóry i pokrój w cieniutkie paseczki.
W misce wymieszaj wszystkie składniki, dodaj jogurt grecki oraz przyprawy.