Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Warstwowe sałatki wyglądają bardzo efektownie i ładnie prezentują się na stole. Ta, którą dziś proponuję, została zrobiona na bazie tuńczyka i jajek. Smaku i koloru nadają także kukurydza, papryka i marynowane pieczarki. Sałatka nie należy niestety do niskokalorycznych, ale... jest bardzo smaczna i sycąca ;)

Zdjęcie - Sałatka warstwowa z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM
4 jajka,
2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
1 puszka kukurydzy,
1 czerwona papryka,
1 nieduży słoiczek marynowanych pieczarek,
1 niewielka cebula,
150-200g żółtego sera,
majonez,
szczypior z cebulki dymki,
sól

Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać i oddzielić żółtka od białek. Cebulę drobno posiekać i wymieszać ze szczyptą soli. Odstawić.
Kukurydzę osączyć na sitku. Pieczarki i paprykę pokroić w małą kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Tuńczyka osączyć z zalewy.
Na dnie miski układać warstwami:
½ cebuli,
białka jaj,
½ tuńczyka,
kilka łyżek majonezu,
paprykę,
kukurydzę,
pieczarki,
½ sera,
pozostałego tuńczyka,
pozostałą cebulę,
kilka łyżek majonezu,
pozostały ser,
drobno starte żółtka,
szczypior.
Sałatkę przykryć i schłodzić w lodówce kilka godzin.


Zdjęcie - Sałatka warstwowa z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sałatka warstwowa z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów