Sałatka z tuńczykiem i kaszą gryczaną
Po obfitych Świętach i Sylwestrze dobrze jest rozpocząć kolejny rok od czegoś lekkiego… Jako pierwszy przepis w tym roku postanowiłam przedstawić Wam lekką sałatkę, będzie to sałatka z tuńczykiem i kaszą gryczaną. Zawsze jak gotuję kaszę, którą zresztą bardzo lubię, dokładam jej więcej a później wykorzystuję do różnych sałatek np. http://ugotujmyto.pl/salatka-z-dynia-pieczona-kasza-gryczana/ Tym razem połączyłam kaszę z czerwoną fasolą i tuńczykiem. Chciałam dodać ogórki konserwowe ale akurat mi się skończyły i dlatego dodałam paprykę konserwową. Myślę, że w tej jak i w każdej innej sałatce można sobie dowolnie zamieniać składniki w zależności od upodobań i dowolnie je sobie doprawiać…
Sałatka z tuńczykiem i kaszą gryczanąSkładniki:
- puszka tuńczyka
- puszka czerwonej fasoli
- woreczek kaszy gryczanej (ugotowanej)
- 2 jajka
- kilka połówek papryki konserwowej
- natka pietruszki
- sól, pieprz, olej rzepakowy, sok z cytryny
Tuńczyka odsączyć, chyba że jest w oleju to można olej też dołożyć. Fasolę odcedzić i opłukać. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Paprykę odsączyć z nadmiaru płynu i pokroić w kostkę. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą i pieprzem i odrobiną soku z cytryny i olejem.
Smacznego
Drukuj / PDF