Dzisiaj proponuję przepyszne kotleciki mielone z dorsza, świetna alternatywa dla mięsnych wieprzowych. Są mieciutkie ,bardzo delikatne i jestem pewna, że smakiem zachwycą każdego, bo dzięki dodatkowi zmielonej kolendry i kulek ziela angielskiego zyskały nowy, ciekawy aromat i całkowicie zatraciły swój charakterystyczny "rybi" posmak.
Dziś przedstawiam pomysł na szybkie i łatwe danie rybne, które smakuje nawet największym ich przeciwnikom. Łosoś pod kołderką z dobrze doprawionego szpinaku wymieszanego z jogurtem i zapieczony z mozzarellą. Może być coś smaczniejszego? :-)
Zaletą takiego robionego jest to, że wiadomo co w nim jest, w przeciwieństwie do kupnego;-) Pamiętam z czasów studenckich, niejednokrotnie uratował życie, a nawet czasami i imprezę, gdy nie było innej zagrychy;-)
Danie dzisiejsze jest pyszne i bardzo bardzo szybkie w przygotowaniu. Jeśli dysponujecie wokiem, śmiało można zrobić je w woku, ja wciąż nie mam. Ale! Dobra ceramiczna patelnia też da radę. (...)Nie przerażajcie się długością listy przypraw, świat się nie zawali jeśli nie posiadacie w kuchni wszystkiego. Polecam bardzo!
W tym przepisie za wszystkie przyprawy wystarcza pasta curry, w której oprócz ostrych papryczek jest czosnek, cebulka, kolendra, imbir, kmin i trawa cytrynowa. Bardzo polecam rybkę w takim wydaniu, szczególnie dla fanów smaków orientalnych :-)
Thot man pla to tajskie kotleciki rybne.
Można przygotowywać je nie tylko z ryby, ale równie z mięsa kraba, krewetek albo mieszanki wszystkich tych składników.
Są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego też są świetnym pomysłem na błyskawiczny obiad.
Dzisiaj polecam bardzo łatwą i ekspresową rybkę, danie idealne na taką pogodę jaką mamy ostatnio. Ryba marnowana w soku z cytryny z dodatkiem ziół pachnie i smakuje bardzo dobrze. Można ją upiec w piekarniku lub usmażyć, najlepiej na patelni grillowej, ja tak właśnie zrobiłam.
Ryby umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Paprykę wymieszać z mąką. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Tuż przed smażeniem każdą tuszkę panierować w mące, strzepując jej nadmiar. Układać na rozgrzanej patelni niezbyt gęsto (maks. 2 na raz).Smażyć do zrumienienia...
Paluszki rybne, kto z nas ich nie lubi .. ja nie lubię tylko, takich ociekających tłuszczem i z mikro zawartością ryb. Z tego co wiem takich już jest coraz mniej. I niech tak zostanie moje są tylko z dorsza. Pyszne, lekko chrupiące i takie proste w zrobieniu, że aż zadziwiające. Po co się truć dodatkami smakowymi, które polecane nie są .. niż takie pyszne domowe.
Jeśli lubicie zjeść lekko, a zarazem smacznie, polecam Wam zapiekaną rybkę. Wybrałam pstrąga łososiowego, którego zastąpić możecie łososiem lub inną białą rybą, np dorszem. Zapieczony w jogurcie, z dużą ilością świeżego koperku pachnie i smakuje wybornie.