Cytrynowa ryba z sosem ziołowym
- Wynik: 25
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Dzisiaj polecam bardzo łatwą i ekspresową rybkę, danie idealne na taką pogodę jaką mamy ostatnio. Ryba marnowana w soku z cytryny z dodatkiem ziół pachnie i smakuje bardzo dobrze. Można ją upiec w piekarniku lub usmażyć, najlepiej na patelni grillowej, ja tak właśnie zrobiłam. Podana z sosem ziołowym i młodymi ziemniakami.
Składniki- dowolna ryba np. dorsz lub miruna - 2 duże płaty
- sok z cytryny - 100 ml
- oliwa - 100 ml
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- tymianek - 1 łyżeczka
- Składniki na sos
- jogurt naturalny - 150 ml
- czosnek - 1-2 ząbki
- ocet winny - 1 łyżka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- świeży koperek
Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Zmieszać sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i tymianek, włożyć rybę i odstawić na 2 godziny.
W tym czasie przygotować sos ziołowy. Wymieszać jogurt z octem dodać sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek.
Rybę wyjąć z marynaty i grillować na rozgrzanej patelni. Można też ułożyć w naczyniu i upiec w piekarniku.
Podawać z sosem i młodymi ziemniakami.
Smacznego:)