Ryba zapiekana w śmietanie z estragonem.
O tym, że warto jeść ryby wszyscy wiemy, choć czasami zapominamy. Tłumaczymy się tym, że są drogie, niesmaczne, mało dostępne i trudno je przygotować. W kraju z naturalnym dostępem do morza powinniśmy jeść ich znacznie więcej.
Prawda jest taka, że ryby nie są wcale trudne do przyrządzenia, trzeba tylko mieć na nie dobry pomysł. Najbardziej popularna jest oczywiście ryba z patelni i choć oczywiście taką też lubimy, staram się nie podawać jej zbyt często. Zdecydowanie bardziej wolę rybę piec. Jest znacznie lżejsza, nie wymaga stania przy kuchence i daje znacznie szersze pole do popisu.
Ryba zapiekana w śmietanie z estragonem to jedno z prostszych dań obiadowych jakie znam. Jest delikatna i kremowa w smaku, świetnie nadaje się jako danie dla dzieci. Trzeba tylko pamiętać, by wybrać filet dobrej jakości, w którym na pewno nie znajdziemy ości. Wbrew pozorom nie bywa to takie oczywiste. Ze swojej strony polecam morskie ryby o białym mięsie, takie jak np dorsz, czy grenadier. Nadają się także mrożone filety, jednak wcześniej należy je rozmrozić. Aby zachowały jak najwięcej smaku, należy to robić powoli, na przykład pozostawiając dzień wcześniej filety do rozmrożenia w lodówce.
Składniki:
(4 porcje)
- 1 kg filetów z białej ryby
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 200g pomidorków koktajlowych
Przygotowanie krok po kroku:
- Rybę umyj i osusz. Jeśli jest mrożona, wcześniej należy ją rozmrozić. Ułóż płasko w naczyniu żaroodpornym.
- Cebulę i czosnek pokrój w cienkie piórka.
- Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę i czosnek. Oprósz solą i zeszklij nie rumieniąc.
- Gdy warzywa zmiękną zalej je śmietanką, dodaj estragon i dopraw do smaku. Doprowadź do wrzenia.
- Filety rybne oprósz solą i pieprzem i zalej przygotowaną śmietanką.
- Na wierzchu ułóż pomidorki koktajlowe.
- Zapiekaj 30 minut w 180°C
- Podawaj z ryżem lub ziemniakami. Świetnie smakuje też ze świeżym pieczywem.
Smacznego!