Pstrąg łososiowy w sosie koperkowo-jogurtowym
Jeśli lubicie zjeść lekko, a zarazem smacznie, polecam Wam zapiekaną rybkę. Wybrałam pstrąga łososiowego, którego zastąpić możecie łososiem lub inną białą rybą, np dorszem. Zapieczony w jogurcie, z dużą ilością świeżego koperku pachnie i smakuje wybornie.
Rybkę taką podajcie kaszą owsianą lub kuskusem oraz lekką sałatką.
Składniki:
Wykonanie:
Rybę opłukać i osuszyć.
Wymieszać jogurt naturalny z jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Dodać otartą skórkę z połowy cytryny oraz drobno posiekany koperek.
Ułożyć rybę a naczyniu do zapiekania, zalać sosem jogurtowo-koperkowym.
Piec rybę w 170 stopniach C przez około 15-20 minut.
Smacznego !
Rybkę taką podajcie kaszą owsianą lub kuskusem oraz lekką sałatką.
Składniki:
- 1 porcja ryby ( około 300 g )
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- pęczek świeżego koperku
- skórka z połowy cytryny
- sól, pierz
Wykonanie:
Rybę opłukać i osuszyć.
Wymieszać jogurt naturalny z jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Dodać otartą skórkę z połowy cytryny oraz drobno posiekany koperek.
Ułożyć rybę a naczyniu do zapiekania, zalać sosem jogurtowo-koperkowym.
Piec rybę w 170 stopniach C przez około 15-20 minut.
Smacznego !