Kotlety rybne po tajsku
Kotlety z ryb to miła odmiana od filetów smażonych lub pieczonych. Warto przygotować je w domu, mamy wtedy pewność, że nie zawierają sztucznych dodatków smakowych i wypełniaczy. Robiąc kotleciki dla dzieci przygotujmy łagodniejszą wersję, bez pasty curry, zamiast tego można dodać cebulkę i czosnek. W tym przepisie za wszystkie przyprawy wystarcza pasta curry, w której oprócz ostrych papryczek jest czosnek, cebulka, kolendra, imbir, kmin i trawa cytrynowa. Bardzo polecam rybkę w takim wydaniu, szczególnie dla fanów smaków orientalnych :-)
Składniki
- około 500 g. filetów białych ryb morskich, bez skóry i ości
- 1-2 płaskie łyżki pasty z czerwonego curry ( w zależności od upodobań smakowych )
- 1 duże jajko
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- olej roślinny do smażenia
- bułka tarta