Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą

Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą

Dziś przedstawiam pomysł na szybkie i łatwe danie rybne, które smakuje nawet największym ich przeciwnikom. Łosoś pod kołderką z dobrze doprawionego szpinaku wymieszanego z jogurtem i zapieczony z mozzarellą. Może być coś smaczniejszego? :-) Doskonały pomysł na obiad w zabieganym tygodniu. Ja podałam klasycznie z frytkami i surówką. Polecam!

Zdjęcie - Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą / Salmon baked with spinach and mozzarella - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą 

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 filety z łososia ze skórą (każdy po 170-200 g)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 1/2 szklanki szpinaku, drobno posiekanego
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 3/4 szklanki startej mozzarelli

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, wyłóż naczynie do zapiekania papierem do pieczenia.
  2. Umyte i osuszone filety posól i popieprz z każdej strony, po czym ułóż skórka do dołu w przygotowanym naczyniu do zapiekania.
  3. W misce wymieszaj szpinak, jogurt, czosnek, pietruszkę i dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Wyłóż szpinak na przygotowane filety i posyp mozzarellą.
  4. Piecz 15-18 minut bez przykrycia, po czym zwiększ temperaturę do 200 oC i podpiekaj kolejne 5 minut lub do zarumienienia się sera. Podawaj natychmiast.

Smacznego!

Zdjęcie - Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą / Salmon baked with spinach and mozzarella - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Salmon baked with spinach and mozzarella

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 salmon fillets, skin on (170-200 g each)
  • 150 g plain yogurt
  • 1 1/2 cups spinach, finely chopped
  • 2 garlic cloves, minced
  • 3 tbsp chopped parsley
  • salt, pepper
  • 3/4 cup mozzarella cheese, grated

Preparation:

  1. Preheat oven to 180 oC, line baking dish with parchment paper.
  2. Lightly salt and pepper salmon on both sides and place onto parchment paper.
  3. In bowl combine spinach, yogurt, garlic, parsley and season with salt and pepper to taste. Spread the spinach mixture over the salmon and top with cheese.
  4. Bake 15-18 minutes uncovered, next turn heat up to 200 oC and broil 5 minutes or until cheese starts to turn golden color. Serve immediately.

Enjoy!

Zdjęcie - Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą / Salmon baked with spinach and mozzarella - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów