Thot man pla - tajskie kotleciki rybne
Thot man pla to tajskie kotleciki rybne.
Można przygotowywać je nie tylko z ryby, ale równie z mięsa kraba, krewetek albo mieszanki wszystkich tych składników.
Są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego też są świetnym pomysłem na błyskawiczny obiad.
Ja dziś mam dla Was przepis na Thot mam pla zrobione z dorsza, gdyż jest to jedna z moich ulubionych ryb ( niezwykle „mięsista” ).
Dodatek groszku i aromatycznych przypraw sprawia, że są daniem tak wyjątkowym, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę.
Świetnie sprawdzą się również jako „wkładka” do burgera!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 6-8 szt )
* filet z białej ryby np. dorsz – 300 g
* groszek zielony – ok. 100 g **
* czerwona pasta curry – 1 łyżka
* sos rybny – 1 łyżeczka
* jajko – 1 szt
* mąka kukurydziana – 2 łyżki
* liście kafiru – 4 szt **
* cukier – 1 łyżka
* bułka tarta – ok.3łyżki
* olej do smażenia
** Śmiało można użyć groszku mrożonego!
** Liście kafiru można zastąpić skórką z limonki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Rybę myjemy, oczyszczamy, drobniutko siekamy.
Groszek podgotowujemy.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą siekamy, a następnie miksujemy, a z masy formujemy niewielkie kotleciki ( jeśli masa nie będzie chciała się kleić dodajemy jeszcze troszkę bułki tartej ).
Smażymy na rumiano i podajemy gorące.
Smacznego!
Ps. świetnym dodatek jest lekka sałatka i słodki sos chili!!