Thot man pla - tajskie kotleciki rybne

Thot man pla - tajskie kotleciki rybne
Zdjęcie - Thot man pla - TAJSKIE KOTLECIKI RYBNE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Thot man pla to tajskie kotleciki rybne.

Można przygotowywać je nie tylko z ryby, ale równie z mięsa kraba, krewetek albo mieszanki wszystkich tych składników.

Są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego też są świetnym pomysłem na błyskawiczny obiad.

Ja dziś mam dla Was przepis na Thot mam pla zrobione z dorsza, gdyż jest to jedna z moich ulubionych ryb ( niezwykle „mięsista” ).

Dodatek groszku i aromatycznych przypraw sprawia, że są daniem tak wyjątkowym, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę.

Świetnie sprawdzą się również jako „wkładka” do burgera!

Polecam!

Zdjęcie - Thot man pla - TAJSKIE KOTLECIKI RYBNE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 6-8 szt )

* filet z białej ryby np. dorsz – 300 g

* groszek zielony – ok. 100 g **

* czerwona pasta curry – 1 łyżka

* sos rybny – 1 łyżeczka

* jajko – 1 szt

* mąka kukurydziana – 2 łyżki

* liście kafiru – 4 szt **

* cukier – 1 łyżka

* bułka tarta – ok.3łyżki

* olej do smażenia

 ** Śmiało można użyć groszku mrożonego!

** Liście kafiru można zastąpić skórką z limonki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Rybę myjemy, oczyszczamy, drobniutko siekamy.

Groszek podgotowujemy.

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą siekamy, a następnie miksujemy, a z masy formujemy niewielkie kotleciki ( jeśli masa nie będzie chciała się kleić dodajemy jeszcze troszkę bułki tartej ).

Smażymy na rumiano i podajemy gorące.

Smacznego!

Ps. świetnym dodatek jest lekka sałatka i słodki sos chili!!

Kategorie przepisów