Ryba w sosie koperkowo-pietruszkowym z pieczonymi ziemniakami

Niebo w gębie :)


Pomysł marghe_72 na 'ziemniaki jak z ogniska' zaczerpnięty został z forum GW Galeria Potraw
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=42744738&a=42744738

Ziemniaki szorujemy szczoteczką i obtaczamy w mące wymieszanej z solą w stosunku 1:1. Wrzucamy do piekarnika na ok. godzinę a potem się objadamy :)

Ryba:
u mnie to była akurat panga. Przyprawiłam ją solą i pieprzem, obtoczyłam w jajku i bułce tartej i usmażyłam na oleju.

Pomysł na sos podsunęła mi forumowa koleżanka Frania. Link do jej blogu można znaleźć w spisie stron, które odwiedzam.
Jest to zwykły sos beszamelowy, który robię tak:
- na olej, na którym smażyła się ryba wsypuję ok. łyżki stołowej mąki, podsmażam chwilkę (mąka nie może się zezłocić)
- wlewam mleko - ok. szklanki
- mieszam, żeby sos się nie przypalił i czekam aż zgęstnieje
- wyłączam ogień, wsypuję zieleninkę, mieszam.

Teraz już pozostaje tylko podanie całości na stół.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Steki z łososia w puree z mango i  whisky
3

Steki z łososia w puree z mang…

efrank efrank
mniamniam

Sola w sosie  oliwkowym
8

Sola w sosie oliwkowym

figmara figmara
figowe smaki

Łupacz w curry i mleczku kokosowym
3

Łupacz w curry i mleczku kokos…

duszek duszek
Potrawy regionalne

Łosoś z koperkowym pesto (no dobra, z koperkowym PRAWIE  pesto)
3

Łosoś z koperkowym pesto (no d…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Łosoś  cytrynowy
21

Łosoś cytrynowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pieczony amur z cytrynowym  pieprzem
1

Pieczony amur z cytrynowym pi…

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia