Smażony, aromatyczny ryż z dorszem
Cóż dopadło i mnie... Po całej zimie leczenia się 'po domowemu' czyt. polopiryna na noc, kropelki do nosa żeby oddychać i... praca na pełnych obrotach, mocno nadwyrężone zatoki zaczęły wołać o pomoc. Przeszłam się nawet, uwaga! do lekarza. Tak tak, i antybiotyki poszły w ruch i szczery śmiech na pytanie czy wypisać L4 hihi no bo jak tu w moim zawodzie L4, chyba sama sobie musiłabym je pokazać :-)
W każdym razie dziś dzień pod kocem. I miałam nic nie robić a i tak robię. Mniej tylko.
Kusi mnie ogarnianie kuchni, bo nowe rzeczy do stylizacji przyszły. Paczką przyszły która kosztowała mnie sporo nerwów, bo kurier wyjątkowo niekumaty i naprawdę nie sposób się było z nim dogadać... Masakra, aż mi ciśnienie rośnie jak o tym myślę.
Paczkę będę miała lada moment i jak zdążę to jeszcze Wam pokażę cóż to zakupiłam :)
Danie dzisiejsze jest pyszne i bardzo bardzo szybkie w przygotowaniu.
Jeśli dysponujecie wokiem, śmiało można zrobić je w woku, ja wciąż nie mam. Ale! Dobra ceramiczna patelnia też da radę. Obecnie posiadam dwie, jedna, patelnia ceramiczna gerlach, druga, mniejsza, zakupiona gdzieś na wyprzedaży - doskonale się sprawdzą do tego typu dań. Ważne żeby powłoka była nieprzywierająca.
Nie przerażajcie się długością listy przypraw, świat się nie zawali jeśli nie posiadacie w kuchni wszystkiego. Polecam bardzo!
I k o n i e c z n i e skropcie całość sokiem z limoki! To kropka nad przysłowiowym i!
* * *
Smażony, aromatyczny ryż z dorszem.
( danie dla dwóch - czterech osób )
200 g ( 2 woreczki ) ugotowanego ryżu Basmati
400 g dorsza ( użyłam polędwiczek z dorsza )
kawałek świeżego imbiru, startego na tarce
3 ząbki czosnku, przeciśnięte rzez praskę
3 łyżki rodzynek
4 kopiate łyżki płatków migdałowych
1 laska cynamonu
1 łyżeczka ziaren kolendry
4 ziarenka kardamonu
2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
3 liście limonki kaffir
1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki
2 łyżeczki kurkumy w proszku
1/2 limonki ( ewentualnie cytryny )
2 jajka
sól morska i świeżo mielony pieprz
natka pietruszki, drobno posiekana
kilka listków świeżej kolendry
4 łyżki masła
2 łyżki oliwy extra vergine
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy imbir, czosnek, cynamon, liście limonki, chilli, utłuczone w moździerzu ziarna kolendry, kardamonu i pieprzu syczuańskiego. Smażymy 1 - 2 minuty mieszając, aż zacznie wyraźnie pachnieć.
Dodajemy rodzynki, smażymy chwilę, następnie wykładamy na patelnię ugotowany ryż. Smażymy przez ok 5 min, mieszając od czasu do czasu.
Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę rybę, przykrywamy patelnię na 3 - 4 minuty - po tym czasie ryba będzie zrobiona.
Na koniec dodajemy migdały, natkę pietruszki, kurkumę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wbijamy jaja, smażmy mieszając, aż się zetną.
Podajemy posypane listkami kolendry (jeśli nie posiadacie, wystarczy posypać świeżą pietruszką), skropione obficie sokiem z limonki, ze szczyptą kurkumy.
Świetne też na zimno :)
Smacznego!
• • •
Fried rice with fresh cod.( meal for two - four people )
200 g (2 bags) cooked basmati rice400 g cod (I used cod loin)piece of fresh ginger, grated3 cloves of garlic, crushed3 tablespoons raisins4 heaped tablespoons flaked almonds1 cinnamon stick1 teaspoon coriander seeds4 cardamom seeds2 tsp Sichuan pepper3 kaffir lime leaves
1 red chilli pepper, thinly sliced2 tsp turmeric powder1/2 lime (or lemon)2 eggssea salt and freshly ground pepperparsley, finely choppeda few leaves of fresh coriander
4 tablespoons butter2 tablespoons extra virgin olive oil
In a large skillet warm up the olive oil and butter, add ginger, garlic, cinnamon, lime leaves, chilli, coriander seeds, cardamon and Sichuan pepper grounded in a mortar. Fry 1 - 2 minutes stirring, until it begins to smell.
Add the raisins and fry briefly, then put the cooked rice into the pan. Fry for about 5 minutes, stirring from time to time.Add chopped into large cubes fish, cover the pan for 3 - 4 minutes - after this time the fish will be cooked.At the end, add the almonds, parsley, turmeric, season with salt and pepper to taste. Add eggs, fry until they’ll set.
Serve sprinkled with coriander leaves (if you do not have them, just sprinkle with fresh parsley), lime juice, a pinch of turmeric powder.When it’s cold, tastes grate too!
Enjoy!