Grillowany łosoś na szpinaku z sosem kaparowo-miętowym
Od dzisiaj zapraszam do nowej kategorii dań pt.: DEIETETYCZNIE. Od czasu do czasu będę prezentowała przepisy na posiłki, które z powodzeniem mogą stanowić podstawy w zdrowym stylu żywienia. Poniżej propozycja na lekki posiłek, bogaty w kwasy omega 3 oraz żelazo. W100 gramowej porcji łososia znajduje się 1200 mg kwasów omega-3 a dzienne zapotrzebowanie organizmu to 1000-1500 mg. Szpinak oprócz żelaza również zawiera kwasy omega-3.
Ilość porcji – 2
Czas wykonania – 20 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 2 kawałki fileta z łososia ( bez skóry )
- 300 g szpinaku świeżego
- 4 łyżki gęstego jogurtu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka odsączonych kaparów
- 3-4 spore liście mięty
- 1 łyżeczka masła ( ewentualnie oliwy z oliwek )
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą oraz pieprzem i grillujemy (na patelni grillowej) około 10 min. z każdej strony,
- w czasie kiedy łosoś nabiera rumieńców przygotowujemy sos i szpinak:
sos:
a) w małym garnuszku łączymy jogurt, sok z cytryny, posiekane listki mięty i kapary, doprawiamy solą oraz pieprzem i lekko podgrzewamy przed podaniem,
szpinak:
a) na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szpinak i mieszając delikatnie podgrzewamy aż liście zwiędną, około 1-2 min.
- na talerzach układamy porcję szpinaku, następnie łososia i polewamy sosem,
- całość dekorujemy cząstką lub plasterkiem cytryny i miętą. Smacznego:)