Tradycyjna ryba po grecku
Kuchnia grecka obok włoskiej i meksykańskiej jest naszą ulubioną. Ostatnio przygotowalam danie rybne i jest to prawdziwa ryba po grecku :-)) Smakuje obłędnie :-)
Ryba po grecku
oliwa z oliwek, kilka łyżek
2 cebule pokrojone w cienkie plasterki
2 drobno posiekane ząbki czosnku
2 marchewki pokrojone w plasterki
2 łodygi selera pokrojone w cienkie plasterki
150 ml wytrawnego białego wina
400 g pomidorów w zalewie w puszce, pokrojonych
1 - 2 cytryny, pokrojone w cienkie plasterki (kilka zostawiam by położyć na wierzchu potrawy przed włożeniem jej do piekarnika)
sól i pieprz
sporo posiekanej natki
trochę posiekanego, najlepiej swieżego, majeranku
1 sprawiona tłusta ryba o wadze 1-1,3 kg, no ja dałam łososia
W dużym garnku rozgrzałam kilka łyżek oliwy, wrzuciłam na tłuszcz cebulę i czosnek. Dodałam marchewkę i seler, smażyłam do miękkości przez ok. 8 minut.
Wlałam wino, zagotowałam.
Dodałam pomidory z zalewą, plasterki cytryny, sól i pieprz. Gotowałam na małym ogniu przez ok. 15 minut. Na końcu dodałam natkę i majeranek.
W natłuszczonym niskim naczyniu ułożyłam rybę. Przełożyłam do niej zawartość garnka, układając warzywa wokół ryby. Na wierzchu ryby położyłam kilka plasterków cytryny. Skropiłam oliwą. Posypałam solą i pieprzem.
Piec ją należy w 180 stopniach przez ok. 45-60 minut.
*Źródło - "Smaki Grecji" wyd. Parragon