Tradycyjna ryba po grecku

Tradycyjna ryba po grecku

Kuchnia grecka obok włoskiej i meksykańskiej jest naszą ulubioną. Ostatnio przygotowalam danie rybne i jest to prawdziwa ryba po grecku :-)) Smakuje obłędnie :-)

Zdjęcie - Tradycyjna ryba po grecku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryba po grecku

oliwa z oliwek, kilka łyżek

2 cebule pokrojone w cienkie plasterki

2 drobno posiekane ząbki czosnku

2 marchewki pokrojone w plasterki

2 łodygi selera pokrojone w cienkie plasterki

150 ml wytrawnego białego wina

400 g pomidorów w zalewie w puszce, pokrojonych

1 - 2 cytryny, pokrojone w cienkie plasterki (kilka zostawiam by położyć na wierzchu potrawy przed włożeniem jej do piekarnika)

sól i pieprz

sporo posiekanej natki

trochę posiekanego, najlepiej swieżego, majeranku

1 sprawiona tłusta ryba o wadze 1-1,3 kg, no ja dałam łososia

W dużym garnku rozgrzałam kilka łyżek oliwy, wrzuciłam na tłuszcz cebulę i czosnek. Dodałam marchewkę i seler, smażyłam do miękkości przez ok. 8 minut.

Wlałam wino, zagotowałam.

Dodałam pomidory z zalewą, plasterki cytryny, sól i pieprz. Gotowałam na małym ogniu przez ok. 15 minut. Na końcu dodałam natkę i majeranek.

W natłuszczonym niskim naczyniu ułożyłam rybę. Przełożyłam do niej zawartość garnka, układając warzywa wokół ryby. Na wierzchu ryby położyłam kilka plasterków cytryny. Skropiłam oliwą. Posypałam solą i pieprzem.

Piec ją należy w 180 stopniach przez ok. 45-60 minut.

*Źródło - "Smaki Grecji" wyd. Parragon

Zdjęcie - Tradycyjna ryba po grecku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów