Łosoś z warzywami

Łosoś z warzywami

Składniki dla 3 osób:

700 g filetów z łososia (lub innej ryby)

2 marchewki

1 pietruszka

pół dużego selera

2 jabłka

2 cebule (może być jedna zwykła, jedna czerwona)

20 dag pieczarek

przyprawa do ryb

sól, pieprz, czosnek, cytryna

koperek, pietruszka

oliwa z oliwek

białe wino

 

Łososia umyj, pokrop sokiem z cytryny, posyp przyprawą do ryb oraz koperkiem i odstaw na 2 godziny do lodówki.

Warzywa i jabłka zetrzyj na tarce albo posiekaj w malakserze na talarki.

Cebulę pokrój w piórka, czosnek (w dowolnej ilości) posiekaj.

Pieczarki pokrój w plasterki.

Wymieszaj wszystkie warzywa. Ułóż na blaszce warstwę warzyw, połóż na nich łososia, przykryj warzywami. Posól, popieprz.

Polej oliwą z oliwek i białym winem.

Piecz godzinę w 160 stopniach.

Po upieczeniu posyp pietruszką, podawaj do białego wina.

Kategorie przepisów