Łosoś z warzywami
Składniki dla 3 osób:
700 g filetów z łososia (lub innej ryby)
2 marchewki
1 pietruszka
pół dużego selera
2 jabłka
2 cebule (może być jedna zwykła, jedna czerwona)
20 dag pieczarek
przyprawa do ryb
sól, pieprz, czosnek, cytryna
koperek, pietruszka
oliwa z oliwek
białe wino
Łososia umyj, pokrop sokiem z cytryny, posyp przyprawą do ryb oraz koperkiem i odstaw na 2 godziny do lodówki.
Warzywa i jabłka zetrzyj na tarce albo posiekaj w malakserze na talarki.
Cebulę pokrój w piórka, czosnek (w dowolnej ilości) posiekaj.
Pieczarki pokrój w plasterki.
Wymieszaj wszystkie warzywa. Ułóż na blaszce warstwę warzyw, połóż na nich łososia, przykryj warzywami. Posól, popieprz.
Polej oliwą z oliwek i białym winem.
Piecz godzinę w 160 stopniach.
Po upieczeniu posyp pietruszką, podawaj do białego wina.