Łosoś w sosie koperkowym
A dokładniej mówiąc to jest łosoś pieczony w sosie koperkowym. Pomimo mojego kalekiego ostatnio piekarnika, udało mi się pięknie upiec świeży filet z łososia. Z sosem koperkowym niebo w gębie! I to chyba jeden z niewielu obiadowych standardów szwedzkich, które pasują mojemu polskiemu podniebieniu.
Porcja dla 4 głodnych osób :)
Składniki:
ryba:
ok. 600 g filetu z łososia połowa cytryny oliwa z oliwek lub/i masło sól i pieprz
sos koperkowy
150 ml creme fraiche lub śmietany gęstej co najmniej 30 %
3 łyżki masła
ok. 1 szklanki bulionu z warzyw
czubata łyżka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
ok pół szklanki drobno posiekanego świeżego koperku
Przygotowanie:
1. Nastawić piekarnik na 200 stopni.
2. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek. Skropić łososia sokiem z połowy cytryny, doprawić lekko solą i pieprzem, na filet wyłożyć kilka plasterków masła.
3. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut, maksymalnie 25 minut.
4. Sos: W małym rondelku rozpuścić 3 łyżki masła i dodać mąkę pszenną. Wymieszać najlepiej zaokrągloną trzepaczką tak aby nie było grudek. Dolać bulion warzywny i mieszać aż do wrzenia. Dodać creme fraiche i wsypać koperek. Wszystko starannie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
5. Podawać z ziemniakami i mizerią.
Smacznego! :)