Łosoś w sosie koperkowym


A dokładniej mówiąc to jest łosoś pieczony w sosie koperkowym. Pomimo mojego kalekiego ostatnio piekarnika, udało mi się pięknie upiec świeży filet z łososia. Z sosem koperkowym niebo w gębie! I to chyba jeden z niewielu obiadowych standardów szwedzkich, które pasują mojemu polskiemu podniebieniu.


Zdjęcie - Łosoś w sosie koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Porcja dla 4 głodnych osób :)
Składniki:
ryba:
ok. 600 g filetu z łososia połowa cytryny oliwa z oliwek lub/i masło sól i pieprz
sos koperkowy

150 ml creme fraiche lub śmietany gęstej co najmniej 30 %
3 łyżki masła
ok. 1 szklanki bulionu z warzyw
czubata łyżka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
ok pół szklanki drobno posiekanego świeżego koperku

Przygotowanie:

1. Nastawić piekarnik na 200 stopni.

2. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek. Skropić łososia sokiem z połowy cytryny, doprawić lekko solą i pieprzem, na filet wyłożyć kilka plasterków masła.

3. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut, maksymalnie 25 minut.

4. Sos: W małym rondelku rozpuścić 3 łyżki masła i dodać mąkę pszenną. Wymieszać najlepiej zaokrągloną trzepaczką tak aby nie było grudek. Dolać bulion warzywny i mieszać aż do wrzenia. Dodać creme fraiche i wsypać koperek. Wszystko starannie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

5. Podawać z ziemniakami i mizerią.

Smacznego! :)

Przepisy z tych kategorii

Dorada pieczona

Dorada pieczona

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Dorada z patelni czyli pyszny pomysł na obiad

Dorada z patelni czyli pyszny…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Pstrąg z trawą cytrynową i  imbirem

Pstrąg z trawą cytrynową i im…

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Smażona flądra. Lepsza niż z nadmorskiej smażalni :)
1

Smażona flądra. Lepsza niż z n…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Łosoś pieczony w pergaminie - na azjatycką nutę
1

Łosoś pieczony w pergaminie -…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kotleciki rybne (bezglutenowe)
4

Kotleciki rybne (bezglutenowe)

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika