Zapiekanka z łososiem i serem pleśniowym

Przepis zaczerpnęłam z forum Zuzla, więc jest odpowiedni dla osób na Montignacu, jeżeli użyjecie jogurtu o zawartości 0% tłuszczu.

Składniki:

200 g wędzonego łososia

cebula

100 g tartego parmezanu

2 łyżki świeżej bazylii

4 jajka

150 g jogurtu naturalnego

100 g sera pleśniowego (ja użyłam Lazura)

oliwki do dekoracji

Posiekaj cebulę i zeszklij ją na łyżce oliwy. Poczekaj, aż ostygnie, i wymieszaj ją z posiekaną bazylią i parmezanem. Jajka roztrzep z jogurtem, możesz ewentualnie użyć pieprzu - nie soli, bo łosoś i sery są wystarczająco słone. Dorzuć łososia, wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i wlej do formy do zapiekania.

Na wierzchu ułóż ser i oliwki.

Zapiekaj około pół godziny w 150 stopniach.

Można by też zrobić tę zapiekankę z makaronem, jeśli chcielibyśmy zwiększyć jej objętość. Ilość z tego przepisu wystarcza na dwie porcje.

Po upieczeniu niestety trochę się rozpada, dlatego więc nie zamieściłam zdjęcia, ale smakuje bardzo dobrze.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy