Pyszna i pięknie wyglądająca alternatywa dla dżemu. Używać można tej galaretki do przekładania ciast, dekorowania lodów; można ją podawać z herbatą i biszkoptami, lub też rozcieńczać wodą i pić.
Kocham szparagi pod każdą postacią - no może poza tymi ze słoika, fuj! Szkoda tylko, że tylko przez miesiąc - mniej więcej będzie można się nimi cieszyć.
Od dziś odliczam dni, które dzielą mnie od urlopu. Zostało jeszcze 3 dni! Jeszcze czwartek,piątek, sobota i..........yupiiiiii! Powita mnie słoneczna Fuerteventura:)))) Gromadzę wszystkie potrzebne rzeczy dla dzieciaków. Jedna walicha będzie samego sprzętu typowo plażowego.
Surówka jest u nas prawie od zawsze...Pierwszy raz jadłam ja zaproszona na grilla do znajomej - bardzo mnie zdziwiła..Surówka jest pyszna, zdrowa, świetnie pasuje do peeczonego mięsa i kiełbasek.
Moja dzisiejsza propozycja jest bardzo piątkowa czyli całkowicie bezmięsna. Kotleciki ziemniaczane z serem można podawać z surówką, z ulubionym sosem albo całkowicie samodzielnie.
I w ten oto sposób patelnia grilowa, którą dostałam za gotowanie po polsku, oprócz zwyczajowych sznycelków z kurczaka lub indyka, usmażyła nam jeszcze kotlety z jajek. Jako, że to nie jest mięso, nie kładłam kotletów na suchej patelni, lecz ją trochę natłuściłam.
Nie robię za bardzo żadnych przetworów na zimę, gdyż nie mam gdzie ich składować. Marzy mi się jednak duża spiżarnia, gdzie w równych rzędach stały by obok siebie różnego rodzaju dżemy, konfitury, soki, warzywa czy grzyby. Wszystko przygotowane własnoręcznie, bez sklepowej chemii...Może kiedyś się to uda :)
Kolejna perła z lamusa, marynowana papryka według przepisu mojej babci. Papryka wychodzi super twarda i pyszna, nadaje się do sałatek, jako przystawka do obiadu i do chleba, polecam!
Czas na przetwory!Ogórki pięknie rosły na krzaczkach...ale do czasu jak zostały własnoręcznie przeze mnie zerwane w towarzystwie słodko kąsających komarów.Ale cóż trzeba było się poświęcić aby później w zimowe wieczory móc zajadać się pysznymi ogóreczkami.
Te przepis dostałam od mojej koleżanki Joli - w jej domu to ulubiony sposób podania matiasów. Bardzo szybki, bardzo prosty a zarazem zaskakujący smakiem. Jeśli ktoś lubi curry, na pewno zasmakuje w tej potrawie.
Robienie zapraw na zimę to już tradycja w moim domu. Zaprawiamy różne pyszne owoce i warzywa. Co roku w mojej kuchni powstaje coś nowego - w tym roku ogórki o smaku gyros.
Jadłam kiedyś gotowe grissini i tak mi zasmakowały, że postanowiłam je sama upiec. (...) Z podanego przepisu wychodzą 4 blachy wspaniałych chlebowych paluchów.. Są tak uzależniające, że nie można się od nich oderwać.
Lubię ciekawe połączenia i to danie jest tego przykładem, a na świąteczny stół jak znalazł. Zaskoczycie swoich gości czymś innym niż smażonym karpiem… I kto powiedział, że rybka jest nudna?