Zapiekanka z cukinii i kalafiora

Od dziś odliczam dni, które dzielą mnie od urlopu. Zostało jeszcze 3 dni! Jeszcze czwartek,piątek, sobota i..........yupiiiiii! Powita mnie słoneczna Fuerteventura:)))) Gromadzę wszystkie potrzebne rzeczy dla dzieciaków. Jedna walicha będzie samego sprzętu typowo plażowego. Kupione są wiaderka, łopatki,piłki,materac,koła ratunkowe, fotelik dmuchany, namiot osłaniający od wiatru, basenik.....kuźwa czego tam nie będzie? Zastanawiam się , jak spakujemy to wszystko? Dzieciaki dodatkowo biorą zabawki, ja masę ciuchów i butów, mąż.....już powiedziałam, żeby ograniczył się do tylko najpotrzebniejszych rzeczy. Ja nosić nie będę a on jeśli chce zabrać 5 walizek, plecak i wózek, to proszę bardzo. Ja pilnuję dzieci:)))))

Ech kochani mordka sama się śmieje:)))) Białe piaski, błękit oceanu i Kanaaaaryyyy.

 

Zapiekanka z cukinii i kalafiora

kalafior

cukinia

2 pomidory

30 dag sera żółtego

natka pietruszki

sól,pieprz

oregano

bazylia

cukier

koncentrat pomidorowy

1 szklanka wody lub wywaru

3 ząbki czosnku

Kalafiora umyć i ugotować w osolonej wodzie. Różyczki podzielić na mniejsze kawałki.

Cukinie umyć, pokroić w plastry i przesmażyć na oleju. Pomidora pokroić w plastry,ser zetrzeć na tarce.

Warzywa układać warstwami. Najpierw kalafior, pomidory, ser żółty, cukinia. Posypać przyprawami i drobno pokrojoną natką pietruszki. Przykryć drugą warstwą startego sera.

Wstawić do piekarnika na około 20 minut i zapiekać w temp. 120 st. Pod koniec pieczenia polać sosem.

Sos do zapiekanki:

koncentrat pomidorowy wymieszać z wodą, wycisnąć czosnek, doprawić oregano, bazylią, solą, pieprzem i cukrem. Wszystko wymieszać.

 

 

 

i jeszcze jedna fotka przypominająca pomidorową rzeź w moim piekarniku:

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy