Pierogi ruskie.

Pierogi ruskie.

Są takie dni w tygodniu, gdy brakuje pomysłu na pyszny obiad. Wychodzę wtedy z domu i idę do pobliskiego sklepu w poszukiwaniu inspiracji. Powoli przeglądam pełne regały, jeden za drugim i czekam aż w głowie zaświta jakiś plan… Zaświtał – bo przecież, gdy nie ma pomysłu, najprostsze najlepiej się sprawdzi. Padło na pierogi – pyszne, proste i tradycyjne – ruskie.

Zdjęcie - Pierogi ruskie. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Długo nie mogłam przekonać się do tej wersji pierogów, błędnie myśląc, że to połączenie smaków nie jest w stanie zachwycić mojego podniebienia. Do czasu, gdy zwyczajnie przyszła mi na nie ochota. Nie wiem skąd, nie wiem po co, po prostu przyszła i sprawiła, że wyobrażając je sobie, poczułam ich smak w ustach… I zgodnie z tym wyobrażeniem, je zrobiłam – były idealne, pyszne, choć nieco zgrzebne i proste. Polubiłam je ja i moja rodzina, nawet mięsożerny mąż i wybredna nastolatka…

Tak odrobina tradycji zagościła w naszym domu i została na dłużej.

Polecam!

Składniki:

  • 400g mąki pszennej
  • ok 300-320ml mocno ciepłej wody
  • 1 łyżka masła + 1 łyżeczka do podsmażenia cebuli
  • 1 cebula
  • 400g ziemniaków
  • 400g twarogu – nie mielonego
  • sól/pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach. Jeszcze ciepłe obrać i przecisnąć przez praskę. Ostudzić.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać miękkie masło i stopniowo dolewać wodę, jednocześnie zarabiając ciasto.
  • Gdy będzie już elastyczne, gładkie i jednolite zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok 30 minut.
  • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor na maśle.
  • Do ziemniaków dodać ser i cebulę. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać do połączenia składników.
  • Ciasto cienko wałkować i lepić pierogi.
  • Gotować w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
  • Podawać polane roztopionym masłem, smażonym boczkiem lub cebulką.

Smacznego!

Zdjęcie - Pierogi ruskie. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów