Galaretka z czerwonej porzeczki

Pyszna i pięknie wyglądająca alternatywa dla dżemu. Używać można tej galaretki do przekładania ciast, dekorowania lodów; można ją podawać z herbatą i biszkoptami, lub też rozcieńczać wodą i pić.

Składniki:

1 kg czerwonych porzeczek

3/4 - 1 kg cukru (ja wolę wersję kwaśniejszą)

Zasyp porzeczki cukrem, gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż się rozgotują.

Następnie przetrzyj przez gęste sito - bardzo mocno, tak aby odrzucić jak najmniej resztek. Gorącą galaretką napełniaj słoiki, zakręcaj i postaw do góry dnem, aż do ostygnięcia.

Podobnie można wykonać galaretkę z czarnej porzeczki.

Zdjęcie - Galaretka z czerwonej porzeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tarte płatki róży z cukrem
7

Tarte płatki róży z cukrem

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Konfitura  cytrynowa
8

Konfitura cytrynowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gotowana dynia do ciast,  deserów
11

Gotowana dynia do ciast, dese…

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Dżem z owoców pigwowca i cytrusów zatopiona w herbacie Dilmah
6

Dżem z owoców pigwowca i cytru…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Dżem jarzębinowy z wiśniówką
4

Dżem jarzębinowy z wiśniówką

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Marmolada dyniowo-jabłkowa
5

Marmolada dyniowo-jabłkowa

aronia aronia
Wiem co jem