ŚLEDZIE W CURRY

ŚLEDZIE W CURRY
Te przepis dostałam od mojej koleżanki Joli - w jej domu to ulubiony sposób podania matiasów. Bardzo szybki, bardzo prosty a zarazem zaskakujący smakiem. Jeśli ktoś lubi curry, na pewno zasmakuje w tej potrawie.
Zdjęcie - ŚLEDZIE W CURRY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Śledzie w curry - Laura
SKŁADNIKI:
  • 40 dkg matiasów w zalewie olejowej
  • 1 duży lub 2 mniejsze pory (biała część)
  • 2 jabłka
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1 szklanka śmietany
  • przyprawa curry do smaku
  • sól
Jeśli matiasy są bardzo słone, należy je trochę wymoczyć. Śledzie pokroić w paski około 2 cm. Pora oczyścić i drobno pokroić (ja pora lekko oprószyłam solą). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
Zdjęcie - ŚLEDZIE W CURRY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Śledzie w curry - Laura Śmietanę wymieszać z majonezem i doprawić curry. U mnie było ponad 3 łyżeczki, proponuję dosypywać po trochę i próbować - smak ma być naprawdę curry.

Sos połączyć sos ze śledziami. Można odstawić na jakiś czas do lodówki aby się trochę "przegryzło", ale można też jeść od razu.

Kategorie przepisów