Polędwiczka w sosie chrzanowym
Zaplanowaliście już obiad na święta? Jeśli nie to polecam sztukę mięsa w sosie chrzanowym. Tą sztuką będzie u mnie jak zwykle polędwiczka wieprzowa. Sos chrzanowy doskonale pasuje do klimatu świąt wielkanocnych i do tego mięsa także. Bardzo polecam bo jestem pewna że jest to obiad idealny na świąteczny stół.
Źródło: Stary zeszyt
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe tzw. słodkie
- sól, pieprz
- 4 szklanki bulionu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka mleka
- 3 łyżki chrzanu
Oczyszczone polędwiczki obsmażyć na rumiano z każdej strony. Podlać bulionem, dodać trochę soli i pieprzu i dusić ok. 40-50 min. Po tym czasie na drugiej patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dolać mleko oraz bulion pozostały z duszenia i energicznie mieszając aby nie zrobiły się grudki zagotować. Dodać chrzan, sól i pieprz i gotować, aż sos będzie gęsty. Podawać z miękką polędwiczką pokrojoną w plasterki.
Smacznego:)