Okazuje się, że truskawki i ananas komponują się ze sobą znakomicie. Rumowa nuta nadaje dżemowi jeszcze bardziej egzotycznego charakteru; całość smakuje wyśmienicie.
Jeśli macie nadmiar agrestu polecam ten sposób na zatrzymanie jego smaku. Uwielbiam wszystkie owoce w syropie, od jagód przez wiśnie ale agrest jest najlepszy.
Laweda posiada cudowne właściwości relaksujące, zarówno ciało jak i umysł. To świetny środek na nerwice, oraz fizyczne objawy spowodowane stresem: napięciowe bóle głowy, migrenę i bezsenność.
Moją kolejną propozycją w kategorii przetworów jagodowych jest frużelina. Warto zamknąć trochę tych pysznych i zdrowych owoców w postaci gęstego żelu do słoiczków. Zimą przydadzą się do gofrów, naleśników czy też owsianki. Zwłaszcza, że frużelina to jeden z łatwiejszych przepisów.
Najlepszy dżemor ever ;) I uwielbiają go nawet osoby, które za czarną porzeczką jako taką nie przepadają. U nas czarna porzeczka niestety była bardzo krótko, ale kilka słoiczków udało się zrobić. Jeśli spotkacie ją jeszcze u siebie, nie zwlekajcie i od razu zabierajcie się za dżem :)
Przepis ten dostałam od mojej babci ponad 10 lat temu.
Sprawdzony! Ogórasy pyszne, chrupiące. Smak i trwałość utrzymuje się nawet 3 lata.
Dostałam przepis na te ogórki, wtedy gdy samodzielnie zebrałam swój pierwszy zbiór ogórków z własnej działki.
Aby cieszyć się owocami lata także poza sezonem, który niestety jest krótki, warto pokusić się o przygotowanie domowej konfitury. Takiej nie znajdziecie w żadnym sklepie. Proporcje owoców i cukru możecie dobrać dowolnie, według własnych upodobań smakowych.
W związku z duża ilością wiśni do zagospodarowania tym razem "wytrawny dżem" w wersji wiśniowej. Na hasło chutney wiśniowy na różnych blogach znalazłam ten sam przepis, ale jako samozwańcza specjalistka d.s chutney - ów odrobinę przepis zmieniłam - w tym dodałam sekretny składnik od siebie - coś co zawsze ląduje u mnie w chutney-ach tj. imbir :)
Już najwyższy czas rozpocząć zamykanie lata w słoikach, czyli na przygotowywanie przetworów. To one dają nam w mroźne wieczory zimą namiastkę słonecznych dni. Na pierwszy ogień pójdą u mnie jagody - a dokładnie bardzo proste w przygotowaniu konfitury jagodowe.
Była już marchew kiszona z koprem, pora więc na bardziej egzotyczne smakowo kiszonki. Mimo, że pokrojona w cienkie plastry, tak samo, jak w pierwszej wersji, pozostaje twarda i chrupiąca. Bardzo jestem ciekawa, jaka będzie po kilku miesiącach.
Doskonały dodatek do kozich serów i owoców. Nie jest to jednak oryginalny ocet z czarnej porzeczki bo ten uzyskuje się z soku, a jedynie ocet jabłkowy aromatyzowany czarną porzeczką.