Marchew kiszona z imbirem

Marchew kiszona z imbirem

Była już marchew kiszona z koprem, pora więc na bardziej egzotyczne smakowo kiszonki. Mimo, że pokrojona w cienkie plastry, tak samo, jak w pierwszej wersji, pozostaje twarda i chrupiąca. Bardzo jestem ciekawa, jaka będzie po kilku miesiącach.

Zdjęcie - marchew kiszona z imbirem - Eksperyment sobotni - blog kulinarny dl... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

marchew kiszona z imbirem
  • 1 kg marchwi,
  • 2 łyżeczki startego imbiru,
  • 2 łyżeczki soli niejodowanej,
  • 4 łyżki serwatki (tu pisałam jak ją uzyskać)

Obraną marchew potnij obieraczką wzdłuż na cienkie plasterki lub zetrzyj na dużych oczkach tarki. Posól i w misce ubijaj drewnianym tłuczkiem, aż puści sok. Wymieszaj z serwatką i przełóż do słoika. Delikatnie ubij całość, tak żeby sok sięgał około 2 cm powyżej marchwi. Słoik przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na 3 dni. Jeśli marchew będzie wystarczająco ukiszona można ją przenieść w chłodne miejsce.

Zdjęcie - marchew kiszona z imbirem - Eksperyment sobotni - blog kulinarny dl... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - marchew kiszona z imbirem - Eksperyment sobotni - blog kulinarny dl... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - marchew kiszona z imbirem - Eksperyment sobotni - blog kulinarny dl... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów