Dżem brzoskwiniowo - malinowy, bez cukru
Brzoskwinie to jedne z najsmaczniejszych owoców lata, a dżem przygotowany z tych królewskich owoców cieszy się ogromnym powodzeniem, smakuje wszystkim bez wyjątku, a z dodatkiem malin to już prawdziwa poezja smaku. Przygotowanie dżemu to prawdziwa przyjemność, bo kuchnię wypełnia cudowny brzoskiniowo- malinowy zapach. Możecie to zresztą sprawdzić sami!
Dżem przygotowałam bez dodatku cukru i żelfiksów. Słodycz zapewnia ksylitol, a najlepszą konsystencję dżemu uzyskasz przez długie, powolne wysmażanie.
Składniki na 4 słoiki a`300ml:
2 kg brzoskwiń
120 g malin
500 g ksylitolu
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
- obrać brzoskwinie ze skórki (dojrzałe owoce obierzesz bez trudu). Usunąć pestkę, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce - pokrojone brzoskwinie i maliny umieścić w dużym, płaskim rondlu, zasypać ksylitolem, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny, by puściły maksymalnie dużo soku
- rozpocząć wysmażanie. Można zrobić to jednorazowo lub rozłożyć wysmażanie na 2 dni i wysmażać 2 razy po 1,5-2 godzin. Gdy dżem osiągnie pożądaną konsystencję (powinien płatami spadać z łyżki) dodać sok z cytryny i przesmażyć. Jeśli pokroisz brzoskiwnie w duże cząstki w dżemie pozostaną widoczne apetyczne kawałki owoców
- wyparzone słoiczki napełnić gorącym dżemem. Wytrzeć do sucha brzeg słoika i zakręcić wytartymi do sucha, wyparzonymi nakrętami. Dżem na bieżące spożycie odstawiamy do wystudzenia i przechowujemy w lodówce. Dżem na zimowe zapasy zapasy należy zapasteryzować przez 15 minut w wodzie bliskiej wrzenia
SMACZNEGO !