Frużelina jagodowa

Frużelina jagodowa


Zdjęcie - Frużelina jagodowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Moją kolejną propozycją w kategorii przetworów jagodowych jest frużelina. Warto zamknąć trochę tych pysznych i zdrowych owoców w postaci gęstego żelu do słoiczków. Zimą przydadzą się do gofrów, naleśników czy też owsianki. Zwłaszcza, że frużelina to jeden z łatwiejszych przepisów. Ważne by nie rozgotować owoców , ale pozostawić je w całości. Tak więc kochani wiaderka w dłoń i do lasu na jagody. Nie pozwólmy by tyla dobra się zmarnowało. To jedne z nielicznych owoców rosnących jeszcze tylko w stanie dzikim. Bez sztucznych nawozów i oprysków. Nie mówiąc już o walorach zdrowotnych.”

Zdjęcie - Frużelina jagodowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Frużelina jagodowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Frużelina jagodowa
Składniki na 4 słoiczki o poj. 350ml
1 kg jagód
200g cukru
50ml soku z cytryny
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
4 płaskie łyżeczki żelatyny
70ml zimnej wody

Umyte i przebrane jagody przełożyć do rondla z grubym dnem. Zasypać cukrem i zostawić na 4 godziny. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Rondel z jagodami postawić na małym gazie, wlać sok z cytryny i podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Owoce w tym czasie puszczą dużo soku. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałą wodą i dodać do jagód i dobrze wymieszać. Podgrzewać cały czas mieszając do zagotowania. Zestawić z gazu dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Jeszcze gorącą przelać do czystych, wyparzonych słoiczków i mocno zakręcić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100⁰C na 15 minut ( tak zwana sucha pasteryzacja). Wyjąć, przykryć kocykiem i zostawić do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w chłodnej piwnicy.
Smacznego :) Aronia

Kategorie przepisów