Agrest w syropie

Zdjęcie - Agrest w syropie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 35
  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas gotowania: 20 minut

Jeśli macie nadmiar agrestu polecam ten sposób na zatrzymanie jego smaku. Uwielbiam wszystkie owoce w syropie, od jagód przez wiśnie ale agrest jest najlepszy. Wszystko dzięki temu, że trzeba użyć jeszcze zielonych owoców, które są tak kwaśne, że na surowo nie nadają się do spożycia. Jak dla mnie jest to genialny sposób na zatrzymanie lata.

Składniki

  • agrest - 3 kg
  • cukier - ok. 1 kg

Instrukcje

Agrest umyć, obrać z korzonków. Przełożyć owoce do słoików, przesypać cukrem. Odstawić na kilka godzin, aż puszczą sok* (można od czasu do czasu potrząsnąć słoikami). Pasteryzować ok. 20 min. Ustawić do góry dnem.

*niektórzy gotują wodę z cukrem i takim syropem zalewają owoce. Moim zdaniem wychodzi wtedy kompot, też bardzo dobry.

Zdjęcie - Agrest w syropie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Szybki dżem żurawinowy
1

Szybki dżem żurawinowy

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Galaretka z czerwonych porzeczek na zimę

Galaretka z czerwonych porzecz…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Chutney aronia&śliwka&gruszka
2

Chutney aronia&śliwka&gruszka

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Złośliwość rzeczy martwych i dżem figowo-winogronowy

Złośliwość rzeczy martwych i d…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Konfitura z borówki brusznicy do serów i mięs

Konfitura z borówki brusznicy…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Wiśniowa frużelina
1

Wiśniowa frużelina

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna