Agrest w syropie
- Wynik: 35
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 20 minut
Jeśli macie nadmiar agrestu polecam ten sposób na zatrzymanie jego smaku. Uwielbiam wszystkie owoce w syropie, od jagód przez wiśnie ale agrest jest najlepszy. Wszystko dzięki temu, że trzeba użyć jeszcze zielonych owoców, które są tak kwaśne, że na surowo nie nadają się do spożycia. Jak dla mnie jest to genialny sposób na zatrzymanie lata.
Składniki
Instrukcje
Agrest umyć, obrać z korzonków. Przełożyć owoce do słoików, przesypać cukrem. Odstawić na kilka godzin, aż puszczą sok* (można od czasu do czasu potrząsnąć słoikami). Pasteryzować ok. 20 min. Ustawić do góry dnem.
*niektórzy gotują wodę z cukrem i takim syropem zalewają owoce. Moim zdaniem wychodzi wtedy kompot, też bardzo dobry.