Syrop z lawendy
![Syrop z lawendy](/obrazek/duze/syrop-z-lawendy-363669.jpeg)
![Zdjęcie: Syrop z lawendy Zdjęcie - Syrop z lawendy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/363668.jpeg)
Lawenda właśnie kwitnie! Cudownie pachnie, pięknie wygląda i super smakuje. Najbardziej kochamy lawendę za jej zapach!
Laweda posiada cudowne właściwości relaksujące, zarówno ciało jak i umysł. To świetny środek na nerwice, oraz fizyczne objawy spowodowane stresem: napięciowe bóle głowy, migrenę i bezsenność. Działa pomocniczo na układ trawienny, bo łagodzi wzdęcia brzucha, nudności, niestrawności pokarmowe, wzmacnia apetyt. Posiada właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze, działa przeciwbólowo i antyreumatycznie. Hamuje nadmierny rozwój flory bakteryjnej. Działa moczopędnie, napotnie i żółciotwórczo.
Warto zatem wykorzystać cudowne właściwości lawendy, bo może stanowić wspaniały dodatek do dań, dodając im aromatu lub jako dekoracja. Nadaje się do ciast, deserów, herbaty, drinków.
Proponuję przygotowanie syropu z kwiatów lawendy. Pachnący syrop to świetna baza do przygotowania pachnącej lemoniady na upalne dni.
![Zdjęcie: Syrop z lawendy Zdjęcie - Syrop z lawendy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/363667.jpeg)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki kwiatów lawendy
1/2 l wody
Wykonanie:
- w słoneczny dzień zebrać kwiatki lawendy z własnego ogrodu lub zaprzyjaźnionych znajomych. Lawenda musi być ekologiczna, nie może być potraktowana chemią
- wodę zagotować z cukrem. Gotować około 10 minut, aż lekko zgęstnieje
- wrzucić do wody kwiatki lawendy i odstawić na całą noc w chłodne miejsce. Na drugi dzień przecedzić syrop przez gazę lub gęste sitko do buteleczki z zamknięciem. Przechowywać do 3 mięsiecy
![Zdjęcie: Syrop z lawendy Zdjęcie - Syrop z lawendy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/363669.jpeg)