Kiszona kalarepa
Dziś kolejny przepis na zupełnie nieznaną kiszonkę. Do słoika wpadła młoda kalarepa z koprem.
Jeśli szukacie innych warzyw fermentujących, to polecam kiszoną marchew i tegoroczny hit blogosfery ogórki małosolne na sucho.
kiszona kalarepa
na 1 słoik 0,9 l
- 2 średnie kalarepy,
- 3 baldachy kopru,
- kilka gałązek koperku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka soli kamiennej niejodowanej,
- 2 łyżki serwatki
Na dnie słoika umieścić baldachy kopru, koperek, czosnek i sól morską. Kalarepę obrać i pokroić w 3 mm plastry, ułożyć na koprze, zalać przegotowaną ostudzoną wodą i serwatką. Zakręcić i wstrząsnąć. Słoik odkręcić i odstawić w ciepłym miejscu na kilka dni. po 2-3 dniach należy sprawdzić stopień ukiszenia. Gdy już będzie gotowa można słoik wstawić w chłodne miejsce, co spowolni fermentację.