Takie niby mojito, ale nie mojito ;). Woda z miętą, bez limonki, ale z cytryną. Orzeźwia w upalne dni (nareszcie jest więcej słońca!). Uwielbiam takie napoje.
Przedstawiam zatem konfiturę, która zawiera w sobie kwaśne, czerwone porzeczki, delikatną nutę cynamonu oraz pyszny dodatek wiórków kokosowych, które wspaniale komponują się z owocami.
Śledzie można przyrządzać na bardzo wiele sposobów np.w curry,w pomidorach,musztardzie.Ale chyba najbardziej tradycyjny, to śledź w oleju z cebulką,który często gości na naszych stołach.Śledź należy do ryb tłustych dzięki czemu jest bardzo bogaty w omega-3 kwasy tłuszczowe, witaminę D, selen i witaminy B12, a także minerały tj. żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod.
Ulubione, domowe, pyszne powidła węgierkowe. Idealne do świeżej bułki, na słodkie śniadanie. Wspaniałe do naleśników oraz do aromatycznego piernika . Zapakowałam je w słoiczki i będą czekały na swoją kolej. :).
Powidła śliwkowe w wersji aromatycznej z dodatkiem kardamonu oraz wody różanej bardzo nam posmakowały. Zamiast wody różanej można dodać tarte płatki róży, z pewnością aromat i smak będzie wtedy bardziej wyczuwalny.
Wspaniale pachnąca i smaczna nalewka z czerwonej porzeczki. Nastawiłam ją jeszcze latem, w sierpniu, kiedy nasze porzeczkowe krzaczki uginały się pod ciężarem tych pysznych owoców.
Niedługo w naszych domach będzie pachnieć pomarańczami, piernikami, a właściwie to nawet już pachnie, prawda? Myślę, że kandyzowana skórka pomarańczowa przyda się do wspaniałych świątecznych wypieków, które jeszcze przed nami
Postanowiłam wypróbować przepis mamy na zielone śledzie w zalewie octowej. Są to smaczne, delikatne śledzie, których ości kruszeją pod wpływem zalewy octowej, nie tuczące.
Syrop z kwiatów czarnego bzu robiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni:). Bardzo posmakował nawet mojemu synkowi. Jest wspaniały, zarówno jako lekarstwo na gardło jak i rozcieńczony z wodą, kostkami lodu i listkami mięty dla ochłody. Wspaniała sprawa, a jak pachnie!
Uwielbiam robić dżemy i za jakiś czas otworzyć sobie słoiczek z takim słodkim przypomnieniem lata. Posmarować nim naleśnika i zajadać z przyjemnością. Połączenie rabarbaru i truskawek należy do moich ulubionych, a dżem jest po prostu pyszny!
Marzyłam o zrobieniu tartych płatków róży (...). Przerażało mnie to ucieranie, ale okazało się, że tak naprawdę to nie trwa długo, a najbardziej pracochłonne jest odcinanie białych końcówek od płatków. Trzeba to jednak zrobić, aby produkt końcowy nie był gorzki. Mogę się zatem pochwalić moimi pierwszymi tartymi różami.