Powidła z nutą różano - kardamonową

Powidła z nutą różano - kardamonową

                        Najpierw kusiła mnie nimi Bea, później Atinka. Powidła śliwkowe w wersji aromatycznej z dodatkiem kardamonu oraz wody różanej bardzo nam posmakowały. Zamiast wody różanej można dodać tarte płatki róży, z pewnością aromat i smak będzie wtedy bardziej wyczuwalny.

Moje powidła robiłam z 3 kg śliwek. Bardzo polecam!:)

Zdjęcie - Powidła z nutą różano - kardamonową  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

*1 kg śliwek

*3 łyżki wody różanej

*3/4 łyżeczki kardamonu

*szczypta cynamonu

*ewentualnie cukier (do smaku)

 

Wykonanie:

Pierwszego dnia wypestkowane śliwki z dodatkiem odrobiny wody smażyć około godziny, a następnie odstawić je do wystygnięcia. Drugiego dnia znów smażyć je około godzinę (od czasu do czasu mieszając) i ponownie odstawić. Jeśli śliwki są bardzo soczyste, należy je smażyć nieco dłużej. Trzeciego dnia mniej więcej w połowie smażenia, gdy owoce zaczynają już być dobrze gęste dodać do smaku cukier oraz pozostałe przyprawy i wodę różaną. Gdy konsystencja powideł jest już odpowiednia, przełożyć je do przygotowanych słoików. Zakręcić, postawić do góry dnemi i zawinąć ręcznikiem. 

Smacznego :) 

Zdjęcie - Powidła z nutą różano - kardamonową  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów