Śledzie ze smażoną cebulką
Zamiast surowej cebuli smażona na maśle, zamiast soku z cytryny ocet jabłkowy. Bardzo fajna, delikatna w smaku zakąska. Kto lubi może swoją porcję posypać świeżo zmielonym pieprzem.
/źródło: "Biesiada - przyjęcie w swojskim stylu" Olgi Smile/
Śledzie ze smażoną cebulą
Składniki:
- 250g płatów sledziowych
- 3 cebule
- łyżka masła
- 250 ml oliwy (oleju)
- 2 małe listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- 3 łyżki octu jabłkowego
Śledzie wymoczyć i pokroić w niewielkie kawałki. Cebule pokroić w mała kostkę i zezłocić na maśle, w międzyczasie doprawiając szczyptą soli i cukru. Ostudzić. Śledzie i cebule przełożyć do miski, dodać resztę składników i wymieszać. Przełożyć do słoika, zamknąć i wstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Podawać ze świeżym chlebem.
Smacznego!