Śledzie ze smażoną cebulką

Śledzie ze smażoną  cebulką

Zamiast surowej cebuli smażona na maśle, zamiast soku z cytryny ocet jabłkowy. Bardzo fajna, delikatna w smaku zakąska. Kto lubi może swoją porcję posypać świeżo zmielonym pieprzem.


Zdjęcie - Śledzie ze smażoną  cebulką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: "Biesiada - przyjęcie w swojskim stylu" Olgi Smile/

Śledzie ze smażoną cebulą

Składniki:

  • 250g płatów sledziowych
  • 3 cebule
  • łyżka masła
  • 250 ml oliwy (oleju)
  • 2 małe listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 3 łyżki octu jabłkowego

 

Śledzie wymoczyć i pokroić w niewielkie kawałki. Cebule pokroić w mała kostkę i zezłocić na maśle, w międzyczasie doprawiając szczyptą soli i cukru. Ostudzić. Śledzie i cebule przełożyć do miski, dodać resztę składników i wymieszać. Przełożyć do słoika, zamknąć i wstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Podawać ze świeżym chlebem.

Zdjęcie - Śledzie ze smażoną  cebulką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów