Zielone śledzie w zalewie octowej
Postanowiłam wypróbować przepis mamy na zielone śledzie w zalewie octowej. Są to smaczne, delikatne śledzie, których ości kruszeją pod wpływem zalewy octowej, nie tuczące. Smakują najlepiej z pieczywem lub bez, w lodówce mogą stać nawet parę dni a jak się skończą można znów zrobić:-), pycha, polecam!
Składniki:
- 1 kg zielonych śledzi (można kupić je w każdym sklepie rybnym)
- mąka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Zalewa:
- 1 litr wody
- 1 szklanka octu
- 2-3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżka soli
- kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu
- kilka listków liścia laurowego
- 2-3 łyżki oleju
- 2-3 cebule
Przygotować zalewę: zagotować wodę, dodać cukier, cebulę, sól, przyprawy i ocet, chwilę gotować. Doprawić zalewę do smaku i zalać letnią zalewą ułożone w słoiku śledzie. Ja do słoika wlewam jeszcze trochę oleju. Słoik z śledziami odstawić w chłodne miejsce najlepiej minimum na 2-3 dni.
Smacznego!