Dżem rabarbarowo-truskawkowy z rumem i lawendą
Uwielbiam robić dżemy i za jakiś czas otworzyć sobie słoiczek z takim słodkim przypomnieniem lata. Posmarować nim naleśnika i zajadać z przyjemnością. Połączenie rabarbaru i truskawek należy do moich ulubionych, a dżem jest po prostu pyszny! Korzystałam z przepisu Bei, dodając od siebie suszoną lawendę. Wyszło bardzo smacznie, polecam :).
Składniki:
*1/2 kg obranego rabarbaru
*1/2 kg oczyszonych truskawek
*1/2 kg cukru
*2 łyżki rumu
*1 garść roztartych suszonych kwiatów lawendy
*3 łyżeczki miodu (zrezygnowałam)
Wykonanie:
Rabarbar pokroić na małe kawałki. Truskawki i rabarbar każde w osobnym naczyniu zasypać cukrem (po połowie) i polać rumem. Odstawić na 2 godziny, żeby puściły sok. Wszystko wymieszać, zagotować mieszając, odstawić na kilka minut. W tym czasie można przygotować słoiki (umyć , wyparzyć).
Owoce znowu zagotować (ja to robiłam następnego dnia), smażyć na małym ogniu mieszając i odszumowując, przez pół godziny. Gdy dżem jest już gęsty można dodać miód (w przepisie były 3 łyżeczki miodu, z których zrezygnowałam, bo dżem był i tak słodki). Ja gotowałam dżem 3 dni po ok. 20 minut każdego dnia. Na ostatni dzień na 10 minut przed końcem gotowania dodałam suszoną lawendę.
Gorący dżem przełożyć do słoików, przewrócić do góry dnem i zawinąć w koc, żeby słoiki powoli stygły.
Wyszły mi 3 słoiczki po ok.300 ml.
Smacznego :)