Nalewka z czerwonej porzeczki

Nalewka z czerwonej porzeczki

                      Po obiadowych daniach czas na coś mocniejszego ;-). Wspaniale pachnąca i smaczna nalewka z czerwonej porzeczki. Nastawiłam ją jeszcze latem, w sierpniu, kiedy nasze porzeczkowe krzaczki uginały się pod ciężarem tych pysznych owoców. U Atinki znalazłam przepis na nalewkę z czarnych porzeczek. Robiłam wg tego przepisu dając jednak czerwone owoce zamiast czarnych. Pozostałe z nalewki porzeczki wykorzystałam do brownies, które pokazywałam tutaj, a resztę ususzyłam. :)

Porzeczkówkę dodaję do akcji Gotujemy po polsku! pod patronatem serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl

 Zdjęcie - Nalewka z czerwonej porzeczki   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*1 kg dojrzałych owoców czerwonej porzeczki

*1/2 l spirytusu 95%

*1/2 l wódki 40%

*250g cukru + łyżka miodu wielokwiatowego (u mnie malinowy)

*laska wanilii

*1 cm kory cynamonu

*3-4 goździki

 

Wykonanie:

Owoce oczyścić, umyć, osączyć na sicie i zalać je całym alkoholem razem z przyprawami. Macerować w ciepłym miejscu 6 tygodniu. Zlać nalew i odstawić. Owoce zasypać cukrem, dodać miód. Po uzyskaniu syropu (około 1-2 tygodni) zmieszać zlany syrop z wcześniejszym nalewem. 

Przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić na pół roku.
Smacznego :) 

Zdjęcie - Nalewka z czerwonej porzeczki   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Suszone porzeczki :

Zdjęcie - Nalewka z czerwonej porzeczki   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  Zdjęcie - Nalewka z czerwonej porzeczki   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów