ŚLEDZIE W OLEJU Z CEBULĄ
Śledzie można przyrządzać na bardzo wiele sposobów np.w curry,w pomidorach,musztardzie.Ale chyba najbardziej tradycyjny, to śledź w oleju z cebulką,który często gości na naszych stołach.Śledź należy do ryb tłustych dzięki czemu jest bardzo bogaty w omega-3 kwasy tłuszczowe, witaminę D, selen i witaminy B12, a także minerały tj. żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod.
Warto pamiętać o dokładnym moczeniu śledzi, w celu usunięcia soli.Tak też zrobiłam, odlewając co jakiś czas wodę i zalewałam je ponownie.
Wysuszyłam płaty śledziowe i odsączyłam z nich nadmiar wody.Użyłam do tego papierowych ręczników.
Pokroiłam je na kawałki.
Dodałam pokrojoną drobno cebulkę.
Posypałam mielonym czarnym pieprzem i wycisnęłam sok z połowy cytryny.
Pokroiłam odrobinę cebuli dymki
Dodałam olej
I wszystko dokładnie wymieszałam.
Odstawiłam do lodówki i gotowe;)Smacznego!