Sól z chili czyli domowy pomysł na przepyszny dodatek do dań. Papryczki chili są teraz niedrogie, więc spokojnie można zrobić większą porcję. Prosty do zrobienia pomysł na prezent, można przygotować taką sól i przesypać do małych słoiczków i np. podarować w prezencie na Święta rodzinie i znajomym.
Jeśli tak jak ja jesteś wielkim fanem pesto, to świetnie! Dziś mam dla ciebie propozycję na pesto z rukoli. Zielone i pełne witamin, świetnie pasuje do wiosennej aury.
Pewnie już u większości z Was zakwas na żurek wielkanocny nastawiony, ale dla spóźnialskich ostatni dzownek - jeszcze zdążycie:-) I ręczę Wam, że swój własny smakuje najlepiej, nie ma porównania do tych gotowych. Choć w przygotowaniu filozofii żadnej nie ma, to smak jest nieporónywalny.
Jeśli macie dość wędlin, a sery Wam się znudziły i szukacie jakiegoś smacznego smarowidła, to zapraszam Was do wypróbowania pasty do chleba, z nasion słonecznika. Pasta słonecznikowa jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa, dzięki namaczaniu ziaren słonecznika, co jest początkiem procesu kiełkowania a zatem budzenia sił życiowych…
Marynowaliście kiedyś twaróg ? Jeśli nie, to polecam. Wyśmienity do sałatek lub jako samodzielna przystawka. Marynujcie w czym lubicie, dobór ziół zależy tylko i wyłącznie od Was. Latem wybierajcie świeże zioła, zimą używajcie suszonych. Do marynowanie używajcie oleju rzepakowego.
Ten słodko pikantny dodatek wspaniale komponuje się z serami, stanowi świetną marynatę do skrzydełek lub żeberek (wystarczy wymieszać go z kilkoma łyżkami sosu sojowego), ale znam też kogoś, kto potrafi zjeśc cały słoik tak po prostu, jako przekąskę samą w sobie...Podaruj komuś odrobinę pikanterii...Niech żyje chili!
Świetna przekąska dla amatorów słonych serów :) Kusi wyglądem , świetnie prezentuje się na stole i jest pyszna :) To ostatnia chwila, żeby przygotować ją na Sylwestra! Polecam :)
Jeśli potrzebujecie kolejnego smacznego pomysłu na domową wedlinę polecem tę pieczeń. Można użyć dowolnych ziół, ja polecam rozmaryn lub tymianek. Do tego aromat skórki z cytryny i czosnek. Niezbyt wysoka temperatura w czasie pieczenia i sukces gwarantowany.
Chociaż cechą charakterystyczną chili jest jej ostrość, to walory smakowe nie powinny być pomijane. Smak świeżego chili jest całkowicie odmienny od suszonego, podobnie jak smak świeżych pomidorów różni się zupełnie od tych wysuszonych na słońcu. Karmelizacja cukrów pogłębia ich smak.
Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez białej kiełbasy, żurku i oczywiście domowej ćwikły z chrzanem :-) Bez ćwikły z chrzanem biała kiełbasa czy szynka już nie smakują tak wyjątkowo. Jest ona chyba najzdrowszym sosem do mięsa. Chrzan ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze wzmacnia nasz system odpornościowy oraz pomaga w trawieniu, co jest dość istotne w czasie Świąt. ;-)
Pewnie bardziej się przyda w sezonie porzeczkowym;-) Ja wykorzystałam mrożone owoce, które jeszcze mi zalegały w zamrażarce, ale latem powtórzę go na pewno. Idealny do pasztetów i serów. Winny, kwaskowy o pięknym kolorze. Mój sos porzeczkowy był hitem na świątecznym stole;-)