Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

Jeśli tak jak ja jesteś wielkim fanem pesto, to świetnie! Dziś mam dla ciebie propozycję na pesto z rukoli. Zielone i pełne witamin, świetnie pasuje do wiosennej aury.
Zdjęcie - Pesto z rukoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami /

Przepis własny, składniki na 1 średniej wielkości słoik:

 - opakowanie (100 g) świeżej rukoli

- filiżanka ziaren słonecznika

- garść świeżych listków bazylii

- 1/2 filiżanki oliwy

- 1/2 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka syropu z agawy

- 2 ząbki czosnku

Ząbki czosnku rozgnieć. W melakserze umieść rukolę, oliwę, czosnek i sól. Zmiksuj. Następnie dodaj pestki słonecznika i wszystko dokładnie zmiksuj na gładką papkę. Pesto przechowuj zamknięte w słoiku umieszczonym w lodówce.

Należy zużyć je w ciągu tygodnia  Po tym czasie traci swój aromat. Smacznego! Zdjęcie - Pesto z rukoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do czego zużyć pesto? Pesto to włoski wynalazek. Świetny dodatek do makaronu, grzanek, sałatek, naleśników i placków tortilla. Możesz posmarować nim przed upieczeniem pizzę czy połączyć z domowej roboty surowym ciastem na bułeczki lub chleb.
Możliwości jest wiele!

Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów