Pesto z rukoli
Jeśli tak jak ja jesteś wielkim fanem pesto, to świetnie! Dziś mam dla ciebie propozycję na pesto z rukoli. Zielone i pełne witamin, świetnie pasuje do wiosennej aury.
/
Przepis własny, składniki na 1 średniej wielkości słoik:
- opakowanie (100 g) świeżej rukoli
- filiżanka ziaren słonecznika
- garść świeżych listków bazylii
- 1/2 filiżanki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 2 ząbki czosnku
Ząbki czosnku rozgnieć. W melakserze umieść rukolę, oliwę, czosnek i sól. Zmiksuj. Następnie dodaj pestki słonecznika i wszystko dokładnie zmiksuj na gładką papkę. Pesto przechowuj zamknięte w słoiku umieszczonym w lodówce.
Należy zużyć je w ciągu tygodnia Po tym czasie traci swój aromat. Smacznego!
Do czego zużyć pesto? Pesto to włoski wynalazek. Świetny dodatek do makaronu, grzanek, sałatek, naleśników i placków tortilla. Możesz posmarować nim przed upieczeniem pizzę czy połączyć z domowej roboty surowym ciastem na bułeczki lub chleb.
Możliwości jest wiele!
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________