Wędlina ziołowo – cytrynowa
Jeśli potrzebujecie kolejnego smacznego pomysłu na domową wedlinę polecem tę pieczeń. Można użyć dowolnych ziół, ja polecam rozmaryn lub tymianek. Do tego aromat skórki z cytryny i czosnek. Niezbyt wysoka temperatura w czasie pieczenia i sukces gwarantowany.
Składniki:
- 1 szynka kulka (maks. 2 kg)
- sok i skórka z 1 cytryny
- ok. 1/3 szklanki oliwy
- 2 łyżki rozmaryny lub tymianku
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki soli + 2 l wody
Sól rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody, dodać resztę zimnej wody, wymieszać. Włożyć mięso w solankę i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjąć mięso, osuszyć. Z soku i skórki z cytryny, oliwy i przeciśniętego czosnku oraz ziół zrobić mieszankę. Mięso zapakować do rękawa do pieczenia zawiązanego na węzeł z jednej strony, dodać mieszankę z oliwy i cytyny , zawiązać drugi koniec i dokładnie wymieszać obracając mięso na wszystkie strony. Włożyć mięso w rękawie do brytfanki i wstawić jeszcze na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wstawić mięso do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piec ok. 120 min (czas zależy od wilekości mięsa). 15 minut przed końcem rozpruć górną część rękawa, aby mięso się przyrumieniło. Odstawić do wystygnięcia.
Smacznego:)