Sos porzeczkowy na zimno
Pewnie bardziej się przyda w sezonie porzeczkowym;-) Ja wykorzystałam mrożone owoce, które jeszcze mi zalegały w zamrażarce, ale latem powtórzę go na pewno. Idealny do pasztetów i serów. Winny, kwaskowy o pięknym kolorze. Mój sos porzeczkowy był hitem na świątecznym stole;-)
Składniki:
- 200 g czerwonej porzeczki (użyłam mrożonej,
- 200 ml wina wytrawnego czerwonego,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki żurawiny ze słoika .
Przygotowanie:
Porzeczki umyte i obrane z szypułek zalać winem, gotować na małym ogniu, odparować do 1/3 objętości. Całość przetrzeć przez sito. Dodać miód i żurawinę, wymieszać, ewentualnie dosłodzić miodem. Podawać do pasztetów pieczonych i serów.