Wiejski twaróg w oleju rzepakowym i ziołach
Marynowaliście kiedyś twaróg ? Jeśli nie, to polecam. Wyśmienity do sałatek lub jako samodzielna przystawka. Marynujcie w czym lubicie, dobór ziół zależy tylko i wyłącznie od Was. Latem wybierajcie świeże zioła, zimą używajcie suszonych. Do marynowanie używajcie oleju rzepakowego.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i i dlatego powinien znaleźć zasłużone miejsce w każdej kuchni. To jeden z najzdrowszych tłuszczów, odpowiednio zbilansowany pod względem potrzeb żywieniowych człowieka. Dodatkowy atut - jest to nasz rodzimy produkt ! Nasza codzienna dieta zwykle uboga jest w te niezwykle cenne dla naszego organizmu, kwasy Omega-3 i Omega-6.
Składniki:
0,5 kg twarogu ( najlepiej wiejskiego, od gospodyni )
około 400 ml oleju rzepakowego
3 łyżki oleju rydzowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka płaska papryki słodkiej w proszku
gałązki świeżego tymianku
liście świeżej bazylii
sól morska
Wykonanie:
Twaróg pokroić w kostkę wielkości około 1x1 cm. Ułożyć w niedużych słoiczkach.
Olej rzepakowy wymieszać z papryką, przeciśniętym czosnkiem. Doprawić do smaku solą morską.
Do każdego słoiczka włożyć gałązki tymianku i liście bazylii. Całość zalać zalewą z oleju rzepakowego. Po 2 dniach ser nabierze aromatu.
Zamknięte słoiczki przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Smacznego !