Ostatnio co tydzień robimy pizzę.Za każdym razem robimy garnuszek sosu.Stwierdziłam, że, skoro teraz są tanie pomidory, trzeba zrobić zapas sosu na potem...
Jeszcze do niedawna kupowałam gotowy żurek, ale natrafiłam na tak niedobry, że odtąd postanowiłam sama zrobić taki zakwas a naprawdę to nie jest takie trudne :-)
Przypraw, które używam nie jest jakoś specjalnie dużo, ale są na tyle ważne, że doczekały się własnej półeczki w spiżarni :) (...) Ostatnio przybył nowy słoiczek. Stoi pomiędzy pieprzem czarnym i sodą oczyszczoną. Nazywa się: przyprawa do kurczaka. Jest to moja własna wersja. Aromatyczna, świeża i bez dodatku glutaminianu sodu.
Pasują do wszystkiego: kanapek, sałatek czy jako samodzielne warzywo do obiadu czy przystawka z pieczywem. Ważne by użyć do tej potrawy naprawdę dobrej oliwy. Papryki są delikatne, lekko słodkie i naprawdę pyszne. Polecam!
Polecam fanom sera topionego i nie tylko. Świetna alternatywa dla sklepowych produktów. Przepis można wzbogacić o ulubione dodatki m.in. kminek, czy koperek.
Nawet jeśli przeważnie nie jadacie majonezu to na pewno sięgacie po niego podczas świąt wielkanocnych. Jajka na twardo czy te faszerowane, sałatki i inne specjały nie smakują już tak bez tego dodatku. Przepis, który Wam proponuję jest bardzo łatwy. Przygotowanie majonezu zajmuje pięć minut!
Bardzo smaczne jajka marynowane, można zrobić zwyczajnie jak te czy też dodać kurkumy, ostrej papryczki chili - a w sałatce smakują idealnie z kiełkami :-)
Do zrobienia moich zapasów użyłam zielonych liści, parmezanu, oliwy i prażonych orzechów laskowych, odrobiny ziaren słonecznika i kilku kropel soku z cytryny.
Sos, który podbił moją rodzinę w ciągu jednego dnia. Przyniosła go nam cukrzycowa babcia i myślałam, że uda się go zjeść z ciastem z sałatką grecką, ale po powrocie do domu zastałam pojemnik opróżniony w połowie
Lubicie ser topiony, ja uwielbiam, ale kaloryczność sera sklepowego, sztuczne dodatki od jakiegoś czasu spowodowały, że go nie kupowałam i już nigdy nie zamierzam.
Ciąg dalszy podstawowych przepisów, czyli mój ulubiony sos do pizzy. Niektórzy używają do pizzy ketchupu lub koncentratu pomidorowego, jednak jeśli zależy nam na prawdziwie włoskim smaku pizzy, warto włożyć trochę więcej wysiłku i zrobić taki sos. Różnica jest zdecydowanie zauważalna :)
Słodkie brzoskwinie w syropie to doskonały dodatek do jogurtu z musli czy też naleśników albo gofrów w zależności od potrzeb. Zwłaszcza zimą kiedy owoce są drogie możemy zachwycać się nimi wspominając lato.
Nigdy, ale to przenigdy nie jadłam lepszego koncentratu pomidorowego!!! Wiem, że ładnie to nie brzmi, kiedy tak się przechwalam, ale musicie uwierzyć mi na słowo - a potem kupić najlepszych pomidorów lima ile się da i go zrobić, a już nigdy, powiadam NIGDY! nie kupicie w sklepie koncentratu pomidorowego!!!
Zatrzymać lato, czy to możliwe? Jednym ze sposobów, (...) jest upieczenie pomidorów i zamknięcie ich w słoikach. Kiedy tylko zapragniemy poczuć późną jesienią lub zimą trochę słońca, wyjmujemy słoik, kosztujemy i wspominamy:-) Uwierzcie, że pierwsze słoiki zjedliśmy od razu.