Ogórki kiszone przekrawamy wzdłuż. Wyciągamy środki -kroimy je drobno, dajemy do miseczki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i siekamy. Cebule siekamy. Składniki mieszamy z majonezem...
Twaróg kruszymy do miseczki solimy go lekko do smaku. Tuńczyka odcedzamy z zalewy i dodajemy do twarożku. Cebulę siekamy drobno dodajemy do pasty. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem kolorowym. Ogórki dobrze myjemy łyżeczką wyciągamy pestki...
Danie jest delikatne, niezbyt aromatyczne, wobec tego nie zakłóca intensywnego i różnorodnego bukietu wina. Wszystko wspaniale się komponuje i uzupełnia. Delikatna gruszka z wyrazistymi tropikalnymi aromatami, a korzenne przyprawy ze słodyczą karmelizowanej piersi.
Bardzo lubię faszerowaną paprykę ale nie chciałam robić takiej jak zwykle czyli nadziewanej mięsem mielonym. Wykorzystałam więc kaszę gryczaną, która pomimo moich początkowych obaw świetnie pasowała do papryki. Do kaszy dodałam pieczarki oraz podsmażony boczek.
Quesadillas to danie z kuchni meksykańskiej przygotowane z tortilli i roztopionego sera. Tradycyjnie wykorzystuje się meksykański ser Oaxaca, który jest takim odpowiednikiem mozzarelli. Jest mnóstwo różnych modyfikacji tego przepisu i wybór dodatków jest ograniczony tylko naszą pomysłowością.To co jest niezbędne to dwa placki tortilli i łatwo topiący się ser
Uwielbiam takie kombinacje. Wystarczy trochę makaronu, niewielka ilość pesto i obiad z głowy. Na bazyliowe na pewno jeszcze się skuszę. Ostatnio zaczarowało mnie właśnie takie z czarnych oliwek.
Pory to kolejny punkt w naszym Małym Cyklu Przystawkowym, tym razem na ciepło (choć wersja na zimno w niczym ciepłej nie ustępuje). Zaskakują subtelnością smaku, przemawiając nutą parmezanu i gałki muszkatołowej. Chrupiąca bagietka, lampka Chardonnay i jesteśmy w rozgrzewającym, jesiennym niebie.
Podana na spotkaniu surówka powaliła mnie na kolana i w niedzielny obiad została podana na naszym stole. Na obiedzie mieliśmy gości i wszyscy przyjęli ją z zachwytem.
Uwielbiam pitę pod wieloma postaciami. Podobnie z resztą jak Śliwka, która prezentowała już dwa przepisy na chlebki pita – z kminkiem oraz z oliwkami.
Nastał czas, abym ja także je przekazała Wam swój przepis.
Ta rolada jest potrawą, którą moja mama po raz pierwszy zrobiła jako jedno z dań wigilijnych. Przepis usłyszała od jakiejś koleżanki. Sam pomysł wydawał mi się fantastyczny, dlatego koniecznie musiałam mamę odwiedzić, aby wzbogacić się o nową wiedzę.
Ostatnio zaciekawiła nas Gruzja. Oraz gruzińska kuchnia. Czytamy, oglądamy, tęsknimy do kraju, który obiecujemy kiedyś odwiedzić. W ramach przygotowań przyrządziliśmy potrawę o pięknej nazwie chaczapuri adżaruli.
Szybka i smaczna pasta kanapkowa. Bryndza w połączeniu z masłem zyskuje na delikatności, słodka czerwona cebula świetnie się tutaj komponuje wraz ze słodką papryką. W różnych odmianach tej pasty często dodaje się również posiekane kapary, zamiast masła można użyć również twarogu.
Kluseczki przepyszne i najdelikatniejsze ze wszystkich kluseczek. Robione dla dzieci, ale podjadane przez rodziców :) Oprócz tego mega szybkie do zrobienia. Można je podać na podwieczorek albo na kolację.