Sałatka śledziowa z porem i czerwoną fasolą
Wypróbowałam i mogę śmiało polecić na święta pyszną sałatkę śledziową z porem i czerwoną fasolą. Na początku nie umiałam wyobrazić sobie śledzia z fasolą ale sałatka jest naprawdę znakomita. Śledź i por nadają ostrego smaku tej sałatce a fasola jakby ją łagodzi. Ja użyłam śledzi marynowanych w occie ale oczywiście można użyć tradycyjnych matjasów. Szczerze polecam ją na święta.
Źródło + moje zmiany
Składniki:
- 500 g śledzi (rodzaj według gustu)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 duży kawałek pora
- 1 czerwona cebula
- 1 duże jabłko
- 3-4 łyżki majonezu
- sól, pieprz, cukier do smaku
- sok z cytryny
Śledzie osączyć, pokroić je na małe kawałki. Jeśli używacie solonych należy je wcześniej wymoczyć, najlepiej w mleku. Fasolkę przepłukać, pora i cebulę pokroić w cienkie krążki, jabłko zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i odrobiną cukru. Wstawić do lodówki.
Smacznego:)