Czosnkowo-ziołowe chlebki pita
Pita to popularne w krajach Bliskiego Wschodu pszenne chlebki. Są okrągłe i płaskie, a podczas pieczenia urodziwie pęcznieją. Dzięki temu można je przekroić, tworząc w ten sposób kieszonkę, którą można smakowicie naładować ulubionymi składnikami. W chlebkach pita często podawany jest też kebab, prawdopodobnie stąd większość osób je kojarzy
Jednak upieczone arabskie chlebki (po tak nazywane są w krajach arabskich), stwarzają o wiele więcej możliwości ich podania. Świetnie komponują się z pastą z ciecierzycy- hummusem i chrupiącymi warzywami. Można także potraktować pitę bardziej po grecku i wypełnić serem feta i innymi dodatkami.
Uwielbiam pitę pod wieloma postaciami. Podobnie z resztą jak Śliwka, która prezentowała już dwa przepisy na chlebki pita – z kminkiem oraz z oliwkami.
Nastał czas, abym ja także je przekazała Wam swój przepis.
Robimy je w podobny sposób, ale proporcje i sposób ich formowania nieznacznie się różni. Moje chlebki mają też inne dodatki w cieście. Dodałam do niego posiekane świeże zioła oraz czosnek.
Wyszły bardzo lekkie i aromatyczne
Czosnkowo-ziołowe pity Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 hours Czas pieczenia: 7 mins Calkowity czas: 2 hours 7 mins Porcje: 4 Skladniki- 250 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- łyżeczka suszonych drożdży
- 150 ml letniej wody
- łyżeczka soli
- ząbek czosnku
- garść świeżych ziół (u mnie rozmaryn i tymianek)
- Mąkę mieszamy z drożdżami i solą.
- Wlewamy bardzo powoli 100 ml letniej wody i zaczynamy wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem).
- Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć i cała woda zostanie wlana, dodajemy do ciasta przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekane drobno zioła.
- Wlewając powoli 50 ml wody dalej wyrabiamy ciasto. Kiedy połączy się w elastyczną kulę, wkładamy ją do misy wysmarowanej oliwą i przykrywamy folią spożywczą. Stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
- Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich spłaszczamy i lekko wałkujemy. Kładziemy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
- Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Chlebki pita pieczemy przez 7 minut, aż wyrosną i lekko się zarumienią.
- Po upieczeniu kroimy wzdłuż na pół, tworząc kieszonkę.