Quesadillas z chorizo
Quesadillas to danie z kuchni meksykańskiej przygotowane z tortilli i roztopionego sera. Tradycyjnie wykorzystuje się meksykański ser Oaxaca, który jest takim odpowiednikiem mozzarelli. Jest mnóstwo różnych modyfikacji tego przepisu i wybór dodatków jest ograniczony tylko naszą pomysłowością.To co jest niezbędne to dwa placki tortilli i łatwo topiący się ser, opcjonalnie można wykorzystać kawałki upieczonego lub usmażonego kurczaka, grzyby, mielone mięso i warzywa.
Ja pierwszy raz spotkałam się z quesadillas na blogu Maggie - wtedy zrobiłam sobie obiadek z resztek, które miałam w lodówce i zakochałam się w tym daniu.
Dzisiaj mój pierwszy przepis na quesadillas: z serem, kiełbaską chorizo, papryką marynowaną, kukurydzą i czerwoną fasolą.
QUESADILLAS Z CHORIZO - Laura SKŁADNIKI: (na jedną sztukę)
Nie należy piec na zbyt mocnym ogniu - placek ma się ładnie podpiec, ser lekko roztopić a farsz zagrzać. Kiedy spodnia tortilla ładnie się zrumieni, całość należy obrócić - można do tego wykorzystać talerz: talerz położyć na tortilli, szybko obrócić patelnię i zsunąć placki na patelnię. Podpiec drugą stronę.
Upieczone quesadillas przełożyć na deskę i pokroić na ćwiartki lub na ósemki.
Można podać z dowolną sałatką lub z dowolnym dipem.
QUESADILLAS Z CHORIZO - Laura SKŁADNIKI: (na jedną sztukę)
- 2 placki tortilli
- 7-8 dkg łatwotopliwego sera (u mnie mieszanka mozzarelli i resztek goudy)
- 5-7 dkg kiełbasy chorizo
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki czerwonej fasoli
- 3-4 łyżki pokrojonej papryki konserwowej
Nie należy piec na zbyt mocnym ogniu - placek ma się ładnie podpiec, ser lekko roztopić a farsz zagrzać. Kiedy spodnia tortilla ładnie się zrumieni, całość należy obrócić - można do tego wykorzystać talerz: talerz położyć na tortilli, szybko obrócić patelnię i zsunąć placki na patelnię. Podpiec drugą stronę.
Upieczone quesadillas przełożyć na deskę i pokroić na ćwiartki lub na ósemki.
Można podać z dowolną sałatką lub z dowolnym dipem.