Parówki choć nie są zbyt zdrowe, to jednak goszczą w naszym domu - od czasu do czasu. Jadamy je,ale wybieramy zawsze te co mają największą zawartość mięsa. Z ulubionym boczkiem mojej sześcioletniej córki i żółtym serem.
Święta zbliżają się coraz szybciej i w związku z tym nachodzą mnie świąteczne smaki. Barszcz domowy na zakwasie podany z tymi bułeczkami smakuje wybornie.
Jest to fantastyczne połączenie smaków i oczywiście teraz żałuję, żę tak długo czekałam. Masa serowa jest po prostu rewelacyjna a w połączeniu z masą mięsną daje niesamowity efekt.
Zawsze lubiłam śledzie, a ostatnio wypróbowałam kilka nowych przepisów ze śledziami w roli głównej. Dziś w ostrym, wyrazistym sosie musztardowym. Smakują świetnie!
Tradycyjny kulebiak jest wykonany z ciasta drożdżowego.Jest to potrawa kuchni kresowej.Nadziewany pieróg farszem z mięsa i warzyw.Dzisiaj postanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam.Zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto francuskie.
Przepisów na śledzie jest chyba tyle, ile śledzi :) Na świąteczny stół warto jednak postawić danie, które będzie nie tylko smaczne, ale i efektowne. Do takich można na pewno zaliczyć śledzia pod pierzynką, czyli warstwową, kolorową sałatkę.
Dzisiaj proponuję całkiem smaczną pastę z serkiem, chrzanem i burakiem. Pastę można podawać jako dip do przystawek na zimno lub po prostu jako dodatek na kanapkę.
Miłośnikom łososia polecam roladki, tym razem na omlecie, z dużą ilością koperku i serkiem chrzanowym. Ciekawa przystawka zachęca swoim wyglądem i na pewno atrakcyjnie wygląda na stole.
Moja propozycja, która sprawdza się zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci to nuggetsy z kurczaka lub indyka. Smaczne są zarówno na ciepło jak i na zimno.
Na lekką przekąskę w czasie różnych spotkań z przyjaciółmi proponuję koreczki. Nie jest to żaden wynalazek jednak zaskoczyło mnie połączenie winogrona z oliwką. Nie sądziłam, że jest takie dobre
Tortille posmarować grubo pastą z ciecierzycy, posypać posiekanym szczypiorkiem, ułożyć liście sałaty. Ogórka i paprykę pokroić w cienkie paski, rzodkiewki również w wąskie pół lub ćwierć plastry. Ułożyć je na sałacie w 3 rządkach ...
Sałatka - poezja! Czosnkowa, pachnąca koperkiem z dodatkiem słodkawej cebuli zrumienionej na maśle. Doskonała jako przekąska i jako dodatek do schabowego w panierce. Pyszna!
Ogórki kiszone przekrawamy wzdłuż. Wyciągamy środki -kroimy je drobno, dajemy do miseczki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i siekamy. Cebule siekamy. Składniki mieszamy z majonezem...