Kluseczki z serka homogenizowanego

Kluseczki z serka homogenizowanego


Zdjęcie - Kluseczki z serka homogenizowanego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Co tu dużo mówić ...
Kluseczki przepyszne i najdelikatniejsze ze wszystkich kluseczek. Robione dla dzieci, ale podjadane przez rodziców :) Oprócz tego mega szybkie do zrobienia.
Można je podać na podwieczorek albo na kolację. Ja czasem je robię wtedy, gdy syn wcześnie kończy lekcje i wraca do domu, a do obiadu zostało jeszcze sporo czasu. Akurat, żeby się czymś posilić przed zabraniem się za pracę domową :)
W tych kluseczkach ważna jest konsystencja ciasta – musi być gęstości bardzo gęstej śmietany. Ciasto na kluseczki nakładamy z miski na łyżeczkę i pomagając sobie drugą łyżeczką kładziemy na wrzątek. Gotujemy dosłownie chwilkę. Ja robię tak, że jak skończę wkładać wszystkie kluseczki do garnka z wrzątkiem, to od razu biorę łyżkę cedzakową i delikatnie wyjmuję je na talerz.
Polewam masełkiem z bułką tartą i posypuję cukrem.
Równie dobre są z samym masełkiem i cukrem, bez bułki tartej, lub nawet tylko z cukrem.
Nasza lokalna gdańska mleczarnia produkuje serki homogenizowane w opakowaniach 250 g i do takiej ilości serka dobrałam resztę składników.

Zdjęcie - Kluseczki z serka homogenizowanego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kluseczki z serka homogenizowanego
1 pełny talerz obiadowy

250 g serka homogenizowanego waniliowego
1 duże jajko (70 g - waga ze skorupką)
4,5 pełnych płaskich łyżek mąki zwykłej

Serek wymieszać z jajkiem i mąką za pomocą trzepaczki.
W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Łyżeczką kłaść na wrzątek kluseczki pomagając sobie drugą łyżeczką.
Gdy włożymy ostatnią kluseczkę, od razu wyjmować łyżką cedzakową kluseczki na talerz.
Podawać ciepłe, polane masełkiem z przyrumienioną bułką tartą i posypane cukrem.
Można też samym masłem i cukrem lub tylko cukrem.




Kategorie przepisów