Karmelizowana pierś z kurczaka na gruszkowym carpaccio z borówkami

Karmelizowana pierś z kurczaka na gruszkowym carpaccio z borówkami


„Wczoraj od rana biegałam po sklepach a popołudnie spędziłam w kuchni, bo zbliża się termin zakończenia konkursu „Gotuj i zwiedzaj winnice Alzacji”. Po długich wahaniach postanowiłam wziąć w nim udział mimo pewnych obiekcji związanych ze sposobem wyboru laureata.
Na początek trzeba było zakupić wino. Sklepów z dużym ich wyborem w moim mieście nie jest zbyt wiele, toteż bałam się, że moje zakupy zakończą się fiaskiem. Jakież było moje zdziwienie gdy na pytanie o wina alzackie uprzejmy sprzedawca wskazał mi cały regał. Idąc na zakupy nie zastanawiałam się, nad jego rodzajem bo sądziłam, że jak uda mi się w ogóle coś znaleźć, to wyboru raczej nie będzie. A tu taka niespodzianka. Trzeba było się na coś zdecydować. Ostatecznie wybrałam Léon Beyer Gewurztraminer rocznik 2007. Wino to jest produkowane w samym sercu Alzacji w pobliżu miejscowości Colmar. Winogrona są uprawiane na najlepszych stokach Eguisheim i okolic przez rodzinę Léon Beyer już od 14 pokoleń tj. od 1580 roku. Ma intensywny, żółty kolor z lekkimi złotymi refleksami. Oprócz wyjątkowego smaku, posiada niską kasowość i spory poziom alkoholu. Jego bukiet jest intensywny i złożony. Charakteryzują go świeże, tropikalne aromaty (liczi, marakuja, mango, ananas), kwiaty (zwłaszcza róża), skórka pomarańczowa i przyprawy (piernik, miętą, goździki i pieprz). Z reguły serwuje się je do przystawek, deserów i dań kuchni tajskiej.
Po degustacji i konsultacji z mężem zdecydowałam się na przystawkę. Z każdym łykiem wina rodził się jeden składnik i tak powstała karmelizowana pierś kurczaka na gruszkowym carpaccio z borówkami.
Jak dla mnie połączenie doskonałe. Danie jest delikatne, niezbyt aromatyczne, wobec tego nie zakłóca intensywnego i różnorodnego bukietu wina. Wszystko wspaniale się komponuje i uzupełnia. Delikatna gruszka z wyrazistymi
tropikalnymi aromatami, a korzenne przyprawy ze słodyczą karmelizowanej piersi. "
Zdjęcie - Karmelizowana pierś z kurczaka na gruszkowym carpaccio z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Karmelizowana pierś z kurczaka na gruszkowym carpaccio z borówkami
(przepis autorski)

Składniki:

1 puszka gruszek w syropie

pół piersi z kurczaka
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
pół łyżeczki suszonego estragonu
1 łyżeczka masła
2 łyżki borówek do mięsa
1 łyżeczka prażonych płatków migdałowych
świeże listki mięty do dekoracji

Umyj pierś kurczaka i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Rozgrzej w rondlu masło, włóż pierś i od razu wlej około 1/3 szklanki syropu z gruszek (owoce zachowaj). Wsyp estragon i duś na małym ogniu przez pół godziny. Od czasu do czasu podlej syropem z gruszek. W sumie ja zużyłam 1 szklankę syropu. Wystudź w syropie.


Pokrój na cienkie plasterki 2-3 połówki gruszek z syropu (w zależności od wielkości talerza). Rozłóż na talerzu tworząc wieniec. Pierś z kurczaka pokrój w plastry i ułóż w środku wieńca gruszkowego, zostawiając trochę miejsca na borówki. Całość posyp prażonymi płatkami migdałowymi i udekoruj świeżymi listkami mięty.


Przepis dodaję do akcji „Gotuj i zwiedzaj winnice Alzacji”



Kategorie przepisów